Proiect de lege pentru gestionarea situațiilor de criză: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război

Proiect de lege pentru gestionarea situațiilor de criză: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război
Foto: Ministerul Apărării / Facebook

Guvernul Ciucă pregătește un proiect de lege privind gestionarea rapidă a situațiilor de criză. Potrivit draftului, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, informează Europa FM.

Proiectul definește situația de criză și rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război. Aceasta din urmă e formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Actul normativ e pregătit în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

El este pe circuitul de avizare, iar forma finală va fi pusă în transparență publică, precizează HotNews, care citeză surse guvernamentale.

Proiect de lege privind gestionarea situațiilor de criză

Potrivit draftului de act normativ, în funcție de manifestarea situațiilor de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea stării de criză, la propunerea ministrului Apărării și cu avizul premierului.

Situația de criză e definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

Cum e definită rezerva generală

De asemenea, potrivit proiectului de lege, cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

Iar rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război e formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe