PSD, vioara întâi în USL 2.0. Social-democrații iau fața conducerii PNL, din nou, și anunță că nu susțin diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie: Liberalizarea haotică a provocat creșterea excesivă a inflației

PSD, vioara întâi în USL 2.0. Social-democrații iau fața conducerii PNL, din nou, și anunță că nu susțin diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie: Liberalizarea haotică a provocat creșterea excesivă a inflației
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea PNL a fost trecută din nou în plan secund de PSD, principala voce din USL 2.0, care a anunțat că nu susține diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie și că soluția corectă ar fi revenirea temporară la o piață de energie reglementată. Mai mult, social-democrații spun că „liberalizarea haotică”, o măsură luată în vremea guvernării liberale, „a provocat creșterea excesivă a ratei inflației, cu deteriorarea nivelului de trai și a economiei naționale”.

PSD ia fața conducerii PNL, din nou. Ce spun social-democrații despre situația din energie

„PSD nu a propus și nici nu ar fi putut propune diminuarea plafonului pentru compensarea prețurilor la energie. PSD a susținut în permanență revenirea, temporară, la o piața de energie reglementată, așa cum era înainte de liberalizarea haotică ce a provocat creșterea excesivă a ratei inflației, cu deteriorarea nivelului de trai și a economiei naționale”, se arată în comunicatul transmis vineri de social-democrați.

Mai mult, PSD consideră că schema de compensare implementată până în prezent de Ministerul Energiei „nu a produs efectul scontat de a tempera creșterile speculative ale prețurilor la energie și gaze naturale”.

„În contextul în care companiile din sector anunță multiplicarea profiturilor față de anul precedent, este evident că aceste creșteri ale prețurilor la energie conțin în continuare o componentă speculativă importantă, fără nicio legătură cu costurile de producție. PSD consideră că e profund incorect ca aceste profituri nejustificate să fie susținute la nesfârșit din banii contribuabililor, așa cum s-a întâmplat până acum prin schema de compensare”, se mai arată în același comunicat.

Social-democrații susțin că reglementarea propusă de ei „este răspunsul corect la actuala criză energetică”.

„Spre deosebire de această schemă, în care statul plătește diferența dintre prețul plafonat și cel practicat de companii după bunul plac, reglementarea propusă de PSD are în vedere stabilirea prețurilor la un nivel decent, prin raportarea la evoluția costurilor reale de producție, transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale. Acesta este răspunsul corect la actuala criza energetică pe care l-au dat și alte state europene pentru protejarea cetățenilor și a economiei naționale”, mai notează PSD.

Lipsă acută de comunicatori cu greutate în PNL. Viorel Cataramă s-a oferit să ajute partidul

Invitat în studioul B1 TV, Viorel Cataramă a spus că partidul în care s-a înscris în 1990 este „inexistent în spațiul public la nivel de propagandă”. În absența unor comunicatori cu greutate în PNL, el s-a oferit să le dea liberalilor o mână de ajutor.

„Știrile sunt mai mult mondene decât știri politice. Într-o perioadă în care există o mare deschidere din partea presei, pentru că, toți fiind în vacanță, găsești mai greu unii cu care să discuți, liderii PNL ar trebui să fie seară de seară și să invadeze spațiul public cu niște propuneri, cu niște idei care să rezoneze cu electoratul de dreapta, cum ar fi reducerea cheltuielilor, restructurare, multe alte chestii. Până la urmă, cum faci să se dezvolte sectorul privat – de care tu spui că ai grijă, dar el se prăbușește”, spunea omul de afaceri, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

„Eu sunt un liberal de dreapta convins de atât timp, eu vreau să ajut, n-am interese personale. Nu vreau să fiu nici senator, nici deputat pentru un salariu, nu am astfel de aspirații. Eu vreau să ajut, dacă se poate. Cu cât crește PNL, cu atât pentru România va fi mai bine”, adăuga el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)