Radu Oprea (PSD): Tinerii, primii loviți în timp de criză economică / Criza pandemică a generat criza economică, care generează criza social / Nu trebuie să fie un monopol al ideilor bune (VIDEO)

Radu Oprea (PSD): Tinerii, primii loviți în timp de criză economică / Criza pandemică a generat criza economică, care generează criza social / Nu trebuie să fie un monopol al ideilor bune (VIDEO)
Foto: Facebook / Radu Oprea

Senatorul PSD Radu Oprea susține că ajutorul oferit de Guvern către companii pentru salvarea locurilor de muncă reprezintă circa 2,3% din PIB, o pondere care „ne pune alături de țări din Africa și din Asia”. Totodată, social-democratul a acuzat puterea că a refuzat dialogul pentru depășirea crizei sanitare COVID-19 și a efectelor sale economice și sociale, deși într-o astfel de situație, spune el, „nu trebuie să fie un monopol al ideilor bune”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Criza pandemică a generat criza economică, care generează criza social”, a explicat senatorul PSD Radu Oprea

Întrebat de Tudor Barbu la „Se întâmplă acum!”, vineri, pe B1 TV, cum comentează imaginile de la Bruxelles, unde au avut loc proteste anti-restricții, social-democratula declarat: „Am văzut imaginile pe care le-ați prezentat dumneavoastră. Este o oboseală a societății care nu este specifică României, ea a apărut în toată lumea și bineînțeles în toată Europa. Vă uitați că cei care sunt în parcul respectiv în marea majoritate, ca și în România, sunt tineri. De ce tineri – pentru că în timp de criză economică sunt primii loviți. Locurile de muncă care se pierd cel mai ușor sunt locurile de muncă unde tinerii de obicei lucrează atât timp cât sunt în facultate sau imediat după ce au terminat liceul sau studiile superioare. Este zona aceea, dacă vreți, de economie gri, economie albă. Primele locuri de muncă care au fost vulnerabile au fost cele din restaurante, cele din hoteluri…”.

Referitor la faptul că și în România s-ar părea că tot tinerii au reprezentat nucleul dur al protestelor anti-restricții, el a punctat: „Tocmai asta explicam. De ce tinerii – pentru că sunt primii care sunt loviți de criza economică, e simplu. Singurii care n-au vrut să înțeleagă lucrul acesta evident și să vină cu măsuri de sprijin pentru ei au fost cei de la guvernare”.

Întrebat ce ar fi mai important în opinia sa dintre o polemică pentru câștiguri de capital electoral cu alegerile din 2024 la orizont și o eventuală înțelegere între partide, fie ea și una tacită, Radu Oprea a afirmat: „Nu în termenii aceștia trebuie pusă problema, ce este mai important, pentru că toate sunt legate intrinsec, toate sunt legate între ele și nu le poți separa. Criza pandemică a generat criza economică, care generează criza socială, oboseala aceasta care s-a instalat în societate. Numai dacă ne uităm în sistemul de învățământ vedem cât de greu și de dificil este. Ca să o luăm cu începutul, după alegerile generale, PSD a spus că în astfel de moment de criză pandemică este bine să avem un guvern de uniune națională, deci a fost o mână întinsă, astfel încât într-adevăr toate forțele politice să poată găsi acea formulă care să fie mai ușor de suportat criza, și pandemică, și economică, de către cetățeni. Am fost refuzați, deși am câștigat alegerile, suntem în opoziție astăzi”.

„Mai mult decât atât, specialiștii, spunem noi și nu numai noi, ci și cetățenii României, în medicină, astăzi, în această zonă a pandemiei, doctorul Rafila, doctorul Streinu-Cercel, toți experții care sunt astăzi în PSD, au venit cu capacitatea lor alături de PSD și am spus, o invitație la un pact pe sănătate. Se întâmpla în noiembrie, și atunci am fost refuzați. Am venit cu anumite măsuri, cum ar fi, spre exemplu, cea legată de testare, testare masivă. Astăzi este îmbrățișată de către cei de la putere și se vorbește din ce în ce mai des despre ea. Înainte, în campanie electorală, râdeau de această idee pentru că venise din partea PSD, dar nu trebuie să fie un monopol al ideilor bune. Trebuie să putem să distingem care sunt ideile bune și să le punem în societate, că scopul care este, cetățenii să o ducă mai bine. Revin, măsurile pe care le-am luat din punct de vedere economic de sprijinire a companiilor, astfel încât locurile de muncă să nu fie afectate, România din păcate pentru noi s-a distins cu un loc sub 2,5%, un 2,3% din PIB ca și pondere a ajutorului pe care l-a dat Guvernul României către companii. Este o statistică FMI, ne pune alături de țări din Africa, de țări din Asia. Asta este o mare problemă, și aici nu au vrut să asculte, și nu au vrut să dialogăm”, a mai spus el.