Raed Arafat demontează un fake news: NU s-a solicitat prelungirea stării de alertă

Raed Arafat demontează un fake news: NU s-a solicitat prelungirea stării de alertă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat că NU s-a solicitat prelungirea stării de alertă. Precizarea vine în contextul în care au apărut informații în spațiul public potrivit cărora el ar fi cerut prelungirea stării de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus.Ceea ce s-a întâmpla miercuri în ședința Executivului, de fapt, a fost să se modifice o Hotărâre de Guvern în sensul introducerii unor noi măsuri privind regulile de distanțare fizică și protecție sanitară.

Fake news demontat. Raed Arafat: Nu s-a solicitat prelungirea stării de alertă

Secretarul de stat Raed Arafat a ținut să precizeze că în ședința Guvernului de miercuri nu a fost solicitată prelungirea stării de alertă, așa cum se speculează în spațiul public. Tot ce s-a întâmplat a fost să se adopte anumite măsuri în ceea ce privește regulile instituite în contextul epidemiei de coronavirus.

„A aparut acest fake news acum! Nu s-a solicitat prelungirea starii de alerta prin proiectul HG. Au fost prevazute unele modificari in conformitate cu decisia CNSU de acum doua zile si care a fost trimisa presei atunci! Multumesc!”, a transmis, miercuri, Raed Arafat.

Fake News:

„Dacă permiteți introducerea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea anexelor nr. 1 și 3 la Hotărârea Guvernului nr 476/2020 privind prelungirea stării de alertă”, afirmase Arafat, la debutul ședinței de Guvern.

Acesta a explicat acum că propunerile de modificare au venit după analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Modificările aduse Hotărârii de Guvern privind starea de alertă

Guvernul a modificat Hotărârea privind prelungirea stării de aleră, dar doar în sensul introducerii unor noi măsuri în ceea ce privește regulile de distanțare fizică și protecție sanitară

De exemplu, a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la șase la zece. În plus, a fost permisă desfășurarea de traininguri și work-shopuri cu un număr de participanți de maximum 20 de oameni.

„De asemenea, sunt reglementate activitățile pentru personalul din cadrul domeniilor de ordine publică și apărare, cu participarea a maximum 200 de persoane și pentru desfășurarea evenimentelor organizate de corpul diplomatic se impune păstrarea regulilor de distanțare fizică cu asigurarea unui spațiu de patru metri pentru fiecare participant”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Hotărârea Guvernului nr. 476/2020, publicată în 16 iunie, prevede prelungirea stării de alertă începând cu 17 iunie, pentru o perioadă de 30 de zile. Recent, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că Guvernul are dreptul să prelungească starea de alertă la nivel național, fără a mai cere încuviințarea Parlamentului.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în ultima zi au fost înregistrate 326 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Bilanțul total a ajusn astfel la 27.296. Un umăr de 1.667 pacienți COVID-19 au decedat de la izbucnirea epidemiei.

Luni seară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a patra etapă de relaxare a restricțiilor, programată de la 1 iulie, esteamânatădeoarece a crescut numărul de noi cazuri de COVID-19:„O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele din spitale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:13 - Angel Tîlvar (MApN): Ziua Națională va găsi aproximativ 480 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție
17:56 - Meghan Markle a fost amenințată cu moartea când încă era membră activă a familiei regale britanice, susține Poliția din Londra: „Am avut echipe care au făcut cercetări”
17:55 - O ucraineancă şi-a găsit sfârşitul în judeţul Vâlcea. S-a spânzurat după ce a aflat că şi-a pierdut soţul şi fiul pe front
17:36 - Incendiu puternic la o fabrică de mobilă din Cehu Silvaniei, județul Sălaj (FOTO)
17:25 - Comisia Europeană își menține propunerea de suspendare a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei: „Există în continuare un risc pentru bugetul UE”
17:21 - O celebră fântână din Roma va fi iluminată în culorile drapelului României pe 1 Decembrie
16:56 - Coaliția de guvernare din Italia a retras amendamentul care ar fi permis și în 2023 furnizarea de armament către Ucraina fără aprobarea parlamentului
16:54 - Vaslui: Un bărbat a fost trezit din somn de poliţişti şi încătuşat pe loc, după ce a adormit la volanul maşinii cu care făcuse accident
16:35 - Mircea Geoană: Sunt convins că Grupul de luptă NATO din România va ajunge la nivel de brigadă
16:13 - Expoziția de pictură și desen „Orice drum e un ocoliș” a lui Constantin Flondor, la Galeria Română până pe 4 ianuarie. Vernisajul are loc pe 6 decembrie