Raluca Turcan: Până pe 11 mai așteptăm propuneri de la beneficiarii de pensii speciale. Nu ne referim aici la pensiile ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică / Trebuie să reducem inechitățile (VIDEO)

Raluca Turcan: Până pe 11 mai așteptăm propuneri de la beneficiarii de pensii speciale. Nu ne referim aici la pensiile ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică / Trebuie să reducem inechitățile (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că până pe 11 mai așteptă propuneri de reforme din partea beneficiarilor de pensii spciale, urmând ca apoi un grup constituit deja la nivelul coaliției să analizeze toate propunerile și să vină cu o variantă „care să reducă din inechitățile din sistemul public de pensii per ansamblu”. Din nou, ministrul a vorbit despre inechitățile din sistem. Turcan a ținut să precizeze că pensiile speciale nu includ pensiile ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică.

Raluca Turcan: Până pe 11 mai așteptăm propuneri de la beneficiarii de pensii speciale. Nu ne referim aici la pensiile ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică / Trebuie să reducem inechitățile

Raluca Turcan, despre sistemul de pensii și pensiile speciale

„Până pe data de 11 mai așteptăm propunerile de la beneficiarii de pensii speciale. Fac aici mențiunea că atunci când vorbim de pensii speciale nu ne referim la pensiile ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică. Sunt 6 categorii de beneficiari de pensii speciale și după ce primim propunerile concrete din partea beneficiarilor, practic din partea sistemului, noi începem activitatea. S-a constituit un grup politic la nivelul coaliției și vom da la final o variantă care să reducă din inechitățile din sistemul public de pensii per ansamblu”, a declarat Raluca Turcan.

În condițiile în care din peste 4.000 de magistrați care primesc pensii speciale doar puțin peste 1.000 au contribuit practic la sistemul public, ministrul Muncii a fost întrebat cum se va reglementa acest lucru.

„Inechitățile din sistemul de pensii sunt uriașe. Asta e una dintre ele. Avem inechități și în sistemul public de pensii și între sistemul de pensii speciale și cel public și ăsta e rolul reformei – să creștem gradul de contributivitate, să reducem din inechități și sistemul să fie sustenabil, așa încât creșterea pensiilor să se producă mai accelerat pentru cei cu pensii foarte mici și să conducă și la creșterea puterii de cumpărare. Dacă sistemul public de pensii nu poate fi susținut real de economie, ajungem la derapaje pe care le-am mai resimțit: să crească inflația și să scadă puterea de cumpărare și victimele să fie tot pensionarii”, a răspuns Raluca Turcan.