Războiul nevăzut dintre președinte și șeful PSD. Cum a reușit Iohannis să dejoace planurile lui Dragnea și să intre în grațiile Washingtonului

Războiul nevăzut dintre președinte și șeful PSD. Cum a reușit Iohannis să dejoace planurile lui Dragnea și să intre în grațiile Washingtonului
Foto: Libertatea

Vreme de o lună și jumătate, între Iohannis și Dragnea s-a dus o bătălie nevăzută de intrare în grațiile Washingtonului, liderul PSD încercând să submineze efortul diplomatic al președintelui de a avea o întrunire cu Trump, cu ajutorul unor canale alternative de intrare la Departamentul de Stat, susține jurnalistul Vlad Stoicescu, într-o postare pe Facebook.

Acesta a mai atras atenția că Ambasada României în SUA, pregătind posibila vizită a lui Iohannis la Washington, nu știa de contactul separat al lui Dragnea cu ministerul de externe american.

În cele din urmă, încercările lui Dragnea au fost în zadar: el nu a mai reușit să-l aducă pe Trump la București, dar Iohannis a reușit să obțină o vizită la Casa Albă.

Vlad Stoicescu a prezentat șirul evenimentelor și cum anume a ajuns la această concluzie:

”O înlănțuire anecdotică de fapte.

Pe 21 martie 2017, American Jewish Committee (probabil cea mai influentă organizație evreiască în chestiunea drepturilor omului) anunță că îi decernează președintelui României premiul Light Unto the Nations. Distincția AJC a mai fost primită în trecut de Bill Clinton, Angela Merkel sau Nicolas Sarkozy. Anunțul e postat chiar pe site-ul organizației – tinyurl.com/y89tcucr

Pe 3 aprilie 2017, deci la două săptămâni distanță, știrea apare în presa română, la Agerpres, și beneficiază de o atenție neverosimil de scăzută în contextul dat, trecând aproape neobservată.

Administrația Prezidențială nu spune nimic vreme de două luni de zile, pentru că încearcă să "lege" participarea la decernarea premiului de o întâlnire la Casa Albă cu Donald Trump. Ca semn suplimentar al faptului că președintele României nu s-ar fi dus la Washington în eventualitatea în care bilaterala nu s-ar fi perfectat, Klaus Iohannis încă apare în programul oficial al evenimentului AJC cu "to be confirmed" – tinyurl.com/ya7nbsa6

De la sfârșitul lui martie, se activează toate canalele diplomatice pentru a aranja întâlnirea dintre Trump și Iohannis. Cu mult înainte însă ca această activitate să dea roade, apare o altă știre, la rândul ei neobservată.

Pe 4 aprilie 2017, deci la o singură zi distanță de publicarea pe Agerpres a informației că Iohannis primește un premiu în SUA, portalul dcnews.ro anunță – "Președintele Donald Trump așteptat în România, la sfârșitul lunii mai".

Articolul (tinyurl.com/y7ehw7rn) notează că "președintele SUA, Donald Trump, ar putea vizita România peste câteva săptămâni, iar vizita ar putea fi una foarte scurtă, între cinci și opt ore" și se încheie astfel: "Vizita lui Trump ar sublinia interesul strategic deosebit pe care America înțelege să-l acorde României. În organizarea vizitei, un rol important îl vor avea Guvernul, dar și președintele Camerei Deputaților".

Președintele Camerei Deputaților este, desigur, liderul PSD Liviu Dragnea care își activase propria rețea pentru a încerca să obțină o întâlnire cu Trump înaintea posibilei întâlniri (devenită acum certitudine) a lui Iohannis.

O lună mai târziu, la mijloc de mai, Hotnews avea să scrie că există o "cursă pentru Statele Unite" între Iohannis și Dragnea, cu ultimul încercând "un lobby puternic pentru o vizită în Statele Unite, unde speră să fie primit la Departamentul de Stat".

Adevărul pare a fi undeva la mijloc – Dragnea a intrat într-o cursă contracronometru pentru a lua caimacul diplomatic, dar intenția n-a fost să meargă în SUA, ci să-l aducă pe Trump în România la sfârșit de mai, pentru câteva ore, în contextul participării liderului american la reuniunea NATO de la Bruxelles.

Practic, vreme de o lună și jumătate, de la sfârșitul lui martie până la mijlocul lui mai, între Iohannis și Dragnea s-a dus o bătălie nevăzută de intrare în grațiile Washingtonului. Miza: dacă Trump venea în România la sfârșit de mai, șansele să se mai întâlnească și cu Iohannis la început de iunie ar fi devenit extrem de mici.

Alarmant pentru felul în care funcționează și acționează instituțional statul român (prin diverșii săi reprezentanți) e faptul că liderul PSD a încercat din start să submineze efortul diplomatic al lui Iohannis, folosind canale alternative de intrare la Departamentul de Stat. Ambasada României de la Washington, pregătind posibila vizită a lui Iohannis, nu știa de contactul separat al lui Dragnea cu ministerul de externe american – asta indică datele existente.

În cele din urmă, tentativa președintelui Camerei Deputaților de a deraia vizita lui Iohannis în SUA a eșuat. Trump n-a venit în România nici măcar pentru câteva ore. Iar Iohannis a reușit să obțină o întâlnire la Casa Albă. Așa că se duce să-și ridice și premiul de la AJC. Un prilej pe care a tot amânat să-l anunțe luni la rând, în contextul în care e aproape sigur că nu ar fi mers la Washington doar pentru ceremonial.

Cam așa "funcționează" (alimentate și de noul context american) curelele reprezentative ale statului român”.

Ultima oră
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie