Dosarul Remus Truică. Povestea aprozaristului care a devenit amantul milionar al Patriciei Kaas

Dosarul Remus Truică. Povestea aprozaristului care a devenit amantul milionar al Patriciei Kaas
Foto: Hepta

Controversatul om de afaceri Remus Truică, fost consilier al premierilor Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, a fost condamnat joi de magistrații Curții de Apel Brașov în dosarul retrocedării ilegale a fostei Ferme Băneasa. Judecătorii au decis să îl trimită pe Truică după gratii pentru 4 ani, însă decizia nu este una definitivă.

Aprozarist, din generozitatea ”socrilor”

Povestea ascensiunii lui Remus Truică, vânzătorul de aprozar ajuns șef de cabinet al premierului Năstase, începe în 1990, când iubita sa de la acea vreme primește cadou o casă de la părinți. ”Socrii” lui Truică, descendenți ai unei importante familii interbelice, au reușit performanța de a revendica, imediat după Revoluție, o serie de imobile bine amplasate în Capitală. Printre acestea, o vilă situată pe bulevardul Banu Manta, pe care au decis să o cedeze tânărului cuplu. La parter, Remus Truică a deschis un aprozar și a vândut produse alimentare, fără prea mult succes financiar, câțiva ani.

Apoi, a patronat o sală de jocuri pe calculator, până când, la începutul anilor 2000, tatăl lui Remus Truică și-a amintit subit că are o relație extrem de bună cu soția prim-ministrului Adrian Năstase. Oficial, Truică susține că Dana Năstase i-a facilitat accesul în lumea politică, iar norocul l-a făcut să câștige un important proiect IT guvernamental. Putem spune, fără exagerare, că Remus Truică a fost primul Sebastian Ghiță. Cu diferența că Truică și-a vândut compania cu prima ocazie, imediat după ce Adrian Năstase a avut grijă să o includă în Strategia Naționala pentru Implementarea Societății Informaționale. Asociații săi de atunci erau Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Viorel Jianu şi Emil Nell Cobar, iar printre clienți se numărau Ministerul Finanţelor Publice, Televiziunea Română, PETROM şi Secretariatul General al Guvernului. De altfel, relația cu Secretarul General al Guvernului a depășit colaborarea instituțională, iar Eugen Bejinariu – ajuns inclusiv premier interimar – i-a devenit naș de căsătorie.

Milionar, grație PDSR

În 2002 a obținut primul milion de dolari în schimbul vânzării a 70% din compania TotalNet către RDS, dar și funcția de șef de cabinet al prim-ministrului României. Un an bun pentru Truică, aproape la fel de bun ca următorul, când a intrat în posesia a două hectare de teren din Pădurea Snagov printr-o metodă suspectă: a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren din Pădurea Scroviștea, dar ROMSILVA a decis să primească cele două hectare în Snagov. Acolo, Remus Truică și-a ridicat palatul, devenit celebru pentru petrecerile care au urmat.

Foto: Hepta

Plecat din guvern, Truică s-a axat pe afacerile cu drepturi litigioase, alături de personaje controversate precum prințul Paul. Din suveica retrocedărilor cu cântec, unde Truică cerea între 50% și 80% din valoarea bunului în schimbul traficării influenței sale, fostul aprozarist și-a achiziționat o casă de vacanță în Caraibe, pe insula Saint Martin, un apartament la Monte Carlo, iaht și un garaj care adăpostește mașini Ferrari, Mercedes, Range Rover sau Aston Martin.

Probabil cel mai intim concert al Patriciei Kaas

Însă nu doar retrocedările au fost cu cântec, ci și celebrele sale aniversări unde Patricia Kaas i-a concertat în living. Iar Remus nu i-a fost doar spectator, având în vedere că la baza divorțului de cea care îi devenise între timp soție au stat amintirile romantice ale franțuzoaicei publicate în volumul ”Umbra din vocea mea”.

„Eu nu văd decât genele lui lungi, pielea lui mată şi zâmbetul seducător. Face bine dragoste… Odată cu venirea toamnei, iată şi sfârşitul poveştii mele de iubire. Am fost păcălită. Rămâne cu soţia lui. Nu mai scrie. Nu mai sună. Ce idioată am fost”, scria Patricia Kaas, iar soția Irina Truică cerea divorțul. A urmat un proces pentru custodia copiilor, presărat cu acuzații de răpire și violență domestică.

Afacerile cunoscute și controversate

Remus Truică a înfiinţat în 2007 compania BRG Residencial Consulting Sevices prin care își propunea (oficial) să dezvolte afaceri imobiliare în România, iar prin administratorul Sandra Merloni-Horemans, a intrat într-un parteneriat cu miliardarului Beny Steinmetz. Omul de afaceri evreu, implicat și el în dosarul retrocedării Fermei Băneasa, a fost achitat astăzi de Curtea de Apel Brașov, iar Truică și prințul Paul au fost condamnați.

Fosta soție a susținut de-a lungul timpului că Remus Truică i-a intermediat prințului Paul retrocedarea mai multor proprietăți care ar fi aparținut Casei Regale. Printre acestea se număra și cele 47 de hectare din Pădurea Fundul Sacului de pe malul Lacului Snagov, o revendicare inadmisibilă din punct de vedere legal. De altfel, Paul a pretins și Palatul Snagov, dar si alte proprietăți în valoare totală de peste 100 de milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)