REVISTA PRESEI – Miercuri, 1 august: Presiunea referendumului se mută pe umerii CCR și medalii pentru România la Jocurile Olimpice Londra 2012 – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Miercuri, 1 august: Presiunea referendumului se mută pe umerii CCR și medalii pentru România la Jocurile Olimpice Londra 2012 – principalele subiecte
Foto: Romanialibera.ro

Referendumul din 29 iulie pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu ocupă în continuare spații mari în paginile presei din România. Acum, în ciuda faptului că rezultatele sunt clare, liderii USL nu cedează, iar presiunea se mută pe umerii Curții Constituționale, care trebuie să se pronunțe în privința validității referendumului.

Din ce în ce mai multe publicații din România fac apel la liderii politici să înceteze luptele și să se orienteze către democrație și către salvarea economiei țării. Nota de plată a referendumului se anunță una piperată, iar aparenta încheiere a crizei politice a mai stăvilit din prăbușirea monedei naționale însă analiștii se așteaptă la noi fluctuații ale cursului de schimb valutar.

România are o nouă medalie la Jocurile Olimpice de la Londra prin echipa feminină de gimnastică, obținută în concursul pe echipe. De asemenea, a cincea medalie a delegației României, tot de bronz, a fost adusă de halterofilul Răzvan Martin, în finala categoriei 69 de kilograme.


Principalele titluri ale zilei de Miercuri, 1 august:

POLITICĂ

România Liberă

Ultima speranţă a USL: CCR, instituţia pe care vrea s-o desfiinţeze

Deşi rezultatele referendumului sunt cât se poate de clare, USL nu renunţă la lupta pentru demiterea lui Tra­ian Băsescu. Acum, presiunea s-a mutat pe Curtea Constituţională, care pentru a valida referendumul ar trebui să ia în calcul nu datele oficiale referitoare la numărul românilor cu drept de vot, ci pe cele provizorii ale recensământului.

Sorin Blejnar vrea să folosească „metode jurnalistice” pentru a face dezvăluiri despre Ponta, Şova sau Negoiţă

Sorin Blejnar, şef al ANAF timp de 3 ani şi jumătate în guvernările Boc, a organizat marţi o conferinţă de presă în care dă „răzbunarea lui Victor Ponta”, ca motiv real pentru începerea urmăririi penale împotriva sa în dosarul „contrabandă cu carburanţi”.

IRES: Prezenţa la referendum, influenţată DECISIV de culoarea politică a primarului

Prezenţa la vot în ziua referendumului a fost influenţată decisiv de culoarea politică a primarului din localitate, relevă analiza de vot realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe un eşantion de 6.381 de persoane.

Gabriel Bejan: În USL rulează filmul „Good-bye, Crin!”

Despărţirea drumurilor politice ale lui Victor Ponta şi Crin Antonescu a devenit aproape o certitudine. În timp ce unul dintre liderii USL are totuşi mari şanse să supravieţuiască politic eşecului de la referendum, deşi a încasat cele mai puternice lovituri în acest război, celălalt se apropie de finalul carierei.

Adevărul

Apelul ziarului „Adevărul“ către politicienii români

Cerem tuturor liderilor politici din România să pună capăt războiului pe viaţă şi pe moarte şi să accepte zece cerinţe care să readucă atmosfera publică în limitele democraţiei şi ale bunului-simţ.

Armele USL împotriva lui Traian Băsescu

PSD şi PNL ar putea profita de procedurile complicate şi de absenţa unor termene clare pentru a întârzia întoarcerea preşedintelui suspendat la Cotroceni.

După ce a sabotat recensământul, Şova vrea să-l folosească

Senatorul PSD Dan Şova (foto) a fost vârful de lance al celor care anul trecut au sabotat recensământul, îndemnându-i pe oameni să nu se lase număraţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Grigore Cartianu: Între lege şi balamuc

De două zile, refrenul preferat al puciştilor – înfrânţi drastic la referendum, în ciuda uriaşelor fraude comise de baronii PSD în sudul ţării – sună cam aşa: Traian Băsescu să plece, pentru că este un preşedinte nelegitim.

Florin Iaru: Învingătorii iau totu’

România e cea mai epuizată ţară europeană. Epuizată nervos şi economic. Din fericire, doctorii spun că o să supravieţuim.

Hotnews

Politic Show: Cine sunt vinovatii pentru esecul USL la referendum; Dupa ce a sabotat recensamantul, Sova vrea sa-l foloseasca; Ultima speranta a USL: CCR, institutia pe care vrea s-o desfiinteze

Cine sunt vinovatii pentru esecul USL la referendum. Dupa rezultatul plebiscitului de duminica, o serie de lideri social – liberali ar putea plati costul politic al ramanerii lui Traian Basescu in functie. Principalii responsabili: Antonescu si Ponta.

Autoritatea Electorala a desemnat firma care ofera softul privind votul multiplu; listele electorale, verificate in 60 de zile

Firma XOR IT Systems a castigat licitatia organizata de Autoritatea Electorala Permanenta pentru softul privind votul multiplu la referendumul de demitere a presedintelui Romaniei, anunta Agerpres.

Emil Stoica: Apel la Reconciliere!

Romania a fost de multe ori impartita in doua si riscam sa ne rupem si mai mult: vedem mult prea des diferente din ce in ce mai clare intre romanii care muncesc si platesc taxe si cei care fac o meserie din a fi asistati social.

Gândul

Patapievici: „Băsescu nu mi-a pus niciodată o pilă”. INTERVIU GÂNDUL

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a anunţat marţi că va demisiona împreună cu întreaga conducere a ICR, după ce Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind trecerea instituţiei din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului nu încalcă legea fundamentală a ţării.

Gheorghe Ciuhandu, înlocuit de la conducerea PNŢCD Timiş, alături de aproape toţi liderii locali

Gheorghe Ciuhandu, care a condus PNŢCD Timiş timp de 15 ani, a fost înlocuit, marţi, de la conducerea organizaţiei, alături de aproape toţi liderii ei, potrivit unui document ajuns la sediul filialei, marţi, semnat de liderul ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu.

Antonescu, întrebat despre demisie:Decizia, luată, fermă, va fi anunţată după finalul referendumului

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a fost întrebat, marţi, dacă îşi menţine decizia de a demisiona dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, el răspunzând că decizia sa este luată, este fermă, şi va fi anunţată la momentul potrivit, după finalizarea referendumului.

Cristian Tudor Popescu: Poker blind

Preşedintele Masăverde, plagiatorul Ponta, fanfaronul Antonescu. Pentru primii doi am explicat suficient de ce îi numesc aşa. Sunt dator s-o fac şi pentru Crin Antonescu.

Evenimentul Zilei

Victor Ponta îşi recunoaşte eşecul afară, dar nu şi în ţară. Băsescu: „Încetaţi lupta politică şi guvernaţi bine!”

Juriştii USL încă mai încearcă să convingă CCR că referendumul din 29 iulie ar fi valabil.

Horia Tabacu: Plagiatorul stă mai bine decât Repetentul

Am avut colegi care ieşeau de la examene spunând că au făcut perfect şi mai târziu aflam că au picat. Atunci dădeau vina pe alţii şi, culmea, reuşeau să se înconjoare de o mulţime, asemenea lor. Care le ţineau isonul. Dar restul oamenilor nu îi priveau cu ochi buni.

Vladimir Tismăneanu: Înfrângerea clicii puciste

Fiecare pasăre pe limba ei piere. În cazul clicii la care mă refer aici, pe limba prostiei. A unei neghiobii îngâmfate, guralive, ţanţoşe, pline de emfază, tupeu şi dispreţ, asemeni pasului de defilare al lui Mazăre.

Ziarul Financiar

USL cere CCR să facă ce nu a putut face Guvernul: să corecteze listele electorale astfel ca Băsescu să fie demis

Biroul Electoral Central urmează să publice astăzi datele definitive ale referen­dumului de duminică pentru demiterea pre­şedintelui Traian Băsescu, lucru ce deschide calea dezbaterilor de la Curtea Constituţională (CCR) privind validarea sau invalidarea consultării populare.

Cotidianul

CTP: Cifrele INS-ului nu au relevanţă în cazul referendumului, chiar dacă ele reprezintă realitatea

Rezultatul final al referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi făcut public miercuri de către Biroul Electoral Central. După anunţarea rezultatului, judecătorii Curţii Constituţionale vor decide dacă referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu este valid sau nu.

Kamikaze

Părerea lu` Toma: Împăcare? Ferească Dumnezeu!

Suntem ca la ora ieșirii de pe stadion. În stradă, milioanele de oameni care au luat și cele care au dat gol la referendum își descarcă frustrările/satisfacțiile, în timp ce, la cabine, partidele behăie și dânsele de jale/bucurie.

Nu le poți avea pe amândouă – și cvorum și portofoliu

 Senzațional! Sorin Roșca Stănescu a descoperit că suntem mai puțini decât au fost trecuți pe listele electorale. Cum a descoperit?! Cică accesând site-ul INS, butonul “rezultatul recensământului”.

ECONOMIC

România Liberă

De ce nu se bucură FMI de TVA redusă la alimente?

Economiştii nu sunt convinşi că, într-o primă fază, o TVA redusă la ali­mente va coborâ preţurile acestora şi va creşte evaziunea în domeniu.

Leul a fost ajutat de BNR să crească. Cât va rezista?

Apropierea de final a crizei politice generate de referendumul pentru demiterea preşedintelui a adus un moment de linişte pe piaţa valutară. Cu toate acestea, pe viitor sunt aşteptate noi fluctuaţii ale cursului de schimb euro-leu.

Adevărul

Nota de plată: criza politică ne costă miliarde de euro

Deprecierea leului şi blocajul din economie, provocate de tensiunile politice, vor induce cheltuieli suplimentare pe toate palierele vieţii. Datoria externă se umflă fără rost, scumpirile vor lua amploare, iar veniturile bugetare vor scădea cu 20%.

Hotnews

Wall Street Journal: Daca UE si FMI si-ar retrage sprijinul, alti investitori straini s-ar putea retrage rapid din Romania

 ”A doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor a fost paralizata de un scandal constitutional de cand Victor Ponta, de stanga, a devenit premier in luna mai”, relateaza Wall Street Journal, intr-un articol ce analizeaza situatia politica din Romania si impactul asupra economiei.

ANALIZA Cine este Naspers, gigantul media sud-african cu legaturi ruse care a cumparat 70% din eMag

Are aproape un secol de istorie, insa a facut bani seriosi doar in ultimii 25 de ani. Din 2000 incoace a facut achizitii peste tot in lume, avand putere financiara tot mai mare.

Guvernul vrea sa vanda 13,7% din Electrica Muntenia Sud catre Enel pentru 375 milioane de euro

Guvernul a aprobat marti vanzarea a 13,7% din actiunile pe care statul le detine la Electrica Muntenia Sud, a anuntat ministrul finantelor, Florin Georgescu. Actiunile vor fi vandute catre compania italiana Enel care deja detine pachetul majoritar.

Capital

Avocat: „Taxa de poluarea este nelegală. Toate persoanele care au achitat taxa auto se pot îndrepta împotriva statului român”

Deşi de la momentul introducerii ei şi până în prezent a suferit modificări în ceea ce priveşte denumirea şi modalitatea de reglementare, taxa auto a fost şi continuă să rămână o taxă care contravine dispoziţiilor comunitare, apreciază, pentru Capital, Carmen Diaconu, avocat la Olteanu şi Asociaţii.

Valentin Ilie: Viaţa de după insolvenţă

Câteva centre comerciale, o duzină de ansambluri rezidenţiale şi mult mai multe proiecte, unele megalomanice, rămase la nivelul de intenţie, fără a se pune nici măcar o piatră de temelie.

Evenimentul Zilei

Chineza, limba viitorului pentru europeni

De când economia europeană a început să scadă, tot mai mulţi oameni din Dublin până la Atena încearcă să înveţe limba viitoarelor oportunităţi, chineza, scrie EUobserver.com.

Agriculture Intelligence

Vlad Macovei: ”Bula roșiei bine-crescute”

Uitaţi-vă în piaţă, supermarket, hypermarket sau cash&carry. Avem din ce în ce mai multe produse agricole româneşti. Sigur, importurile sunt încă ridicate dar, pe nesimţite, oferta autohtonă a început să se lupte de la egal la egal.

Ziarul Financiar

Efervescenţă pe bursa de energie după denunţarea contractelor hidro: Într-o singură lună s-a tranzacţionat jumătate din energia vândută în primul semestru

Pierderea accesului direct la cea mai ief­tină energie din ţară, cea produsă de Hi­dro­electrica, i-a obligat pe câţiva dintre cei care s-au găsit în această situaţie să iasă pe bursa de energie OPCOM. Mai mult, odată cură­ţată de aceste contracte directe, Hidro­electrica a reuşit să iasă la rândul ei în rigul bursei de energie, companiile luptându-se pen­tru energia ieftină scoasă la lici­taţie.

În plin război politic, acţiunile Fondului Proprietatea au câştigat 15% pe bursă într-o lună

Războiul politic dintre guvernul USL condus de Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, care a determinat deprecierea puternică a leului, s-a resimţit destul de puţin pe bursă, unde acţiunile Fondului Proprietatea au crescut puternic în ultima lună.

Turnul „fantomă“ din Piaţa Victoriei, vândut pentru 50 mil. euro către doi investitori

Industrialexport şi Avrig 35 au vândut clădirea către oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu. 22 de etaje pe o înălţime de 106 metri, peste 50 de litigii care au culminat cu un dosar de insolvenţă şi mai mult de trei ani în care clădirea de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei nu a fost folosită, deşi construcţia era gata.

Care sunt oraşele cu cele mai multe malluri la mia de locuitori: Suceava, Arad şi Constanţa

Stocul de retail modern a ajuns la un nivel mediu de circa 84 de metri pătraţi pe mia de locuitori la nivel naţional, cea mai mare densitate fiind consemnată în Suceava, unde stocul este de aproape nouă ori mai mare, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

MEDIA

România Liberă

Vânătorii de mituri lovesc din nou

Faimoşii „vânători de mituri”, Adam Savage şi Jamie Hyneman, se întorc la Discovery cu o nouă miniserie, De data aceasta, ei s-au constituit într-un juriu care care notează experţi din domenii diferite ce se întrec pentru a crea dispozitive inedite, declanşând reacţii în lanţ.

Adevărul

Restructurarea bate tot mai tare la poarta TVR

Claudiu Săftoiu trebuie să găsească soluţii până la 8 august pentru a aduce TVR pe linia de plutire.

Ciutacu a şters pe jos cu judoka Alina Dumitru

Campioana Alina Dumitru a fost atacată dur de jurnalistul Victor Ciutacu pentru că nu a votat şi pentru că s-a plâns întrucât nu a fost felicitată de niciun oficial român.

Pagina de Media

Ședință la Realitatea: Banii se dau până joi

Ședință seara trecută la Realitatea TV. Angajații au fost anunțați că își vor primi, până joi, salariul restant pe luna trecută. Totodată, pe data de 15 august ei își vor lua salariul aferent lunii iulie.

31 Iulie. Ciutacu și Badea au jignit o campioană olimpică. Ghid de bune practici la TVR

ALINA DUMITRU, JIGNITĂ DE BADEA ȘI CIUTACU. Campioana Alina Dumitru a fost atacată dur de jurnalistul Victor Ciutacu pentru că nu a votat şi pentru că s-a plâns deoarece nu a fost felicitată de niciun oficial român, scrie Adevărul. Ciutacu a reacţionat prompt pe Twitter. „Idoliţa snobilor cu acces la net, Alina Dumitru, e vexată că n-au sunat-o nici suspendatul, nici interimarul. Deci nu votează, nu se bagă”, scria Ciutacu pe Twitter.

Evenimentul Zilei

Cosmina Păsărin renunță la colaborarea cu Antena 2

Cosmina Păsărin a decis să părăsească echipa Antena 2 după doi ani de colaborare. Asta pentru că era nemulțumită de statutul ei acolo și vrea să se concentreze pe alte proiecte, scrie „Cancan”.

Kamikaze

Vești proaste: Antena 3 a câștigat

S-a terminat și cu referendumul. Ca de obicei, la noi, nu e încă clar cine pe cine a bătut.

EVENIMENT

Gândul

CEDO a respins o acţiune a avocaţilor lui Adrian Năstase. EXCLUSIV

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o acţiune iniţiată de avocaţii lui Adrian Năstase imediat după tentativa de suicid a fostului premier din data de 20 iunie. Această acţiune a avut ca obiect aspecte procedurale.

România Liberă

JOCURILE OLIMPICE 2012. Echipa feminină de gimnastică a României a câştigat MEDALIA DE BRONZ

Echipa feminină de gimnastică a României a câştigat medalia de bronz în concursul pe echipe la Jocurile Olimpice de la Londra. Aceasta este cea de-a patra medalie pe care ţara noastră o obţine la ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice. UPDATE:Sportivul Răzvan Martin a câştigat, marţi, medalia de bronz, în finala categoriei 69 de kilograme, a cincea pentru delegaţia României, la Jocurile Olimpice de la Londra.

Programul sportivilor români în cea de-a cincea zi a Jocurilor Olimpice

Programul sportivilor români de miercuri, în cea de-a cincea zi a Jocurilor Olimpice de la Londra, potrivit Mediafax. Ora 12.10 – Canotaj (Eton Dorney) – Finala – două rame feminin – Viorica Susanu, Georgeta Andrunache.

Evenimentul Zilei

PROGNOZA METEO. Averse şi descărcări electrice. VEZI vremea pe regiuni

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toată ţara, cu înnorări, averse, descărcări electrice şi vânt slab.

EXTERNE

Gândul

Oficialii europeni le cer politicienilor români să înceteze războiul şi să colaboreze

Oficialii europeni cer politicienilor de la Bucureşti să înceteze disputele şi să colaboreze pentru stabilizarea situaţiei politice, respectând democraţia şi statul de drept, apreciind că nu există un învingător clar în urma votului de la referendumul din 29 iulie.

Bill Clinton, din nou într-o cursă pentru Casa Albă

Fostul preşedinte american Bill Clinton se întoarce într-o cursă pentru Casa Albă şi a primit un rol deosebit de important în cursa electorală a lui Barack Obama, potrivit mai multor oficiali din campania actualului lider SUA, citaţi de The Guardian.

Reţeaua Al-Qaida rămâne o ameninţare, conform Departamentului de Stat american

Reţeaua teroristă Al-Qaida a intrat în declin după eliminarea a numeroşi lideri, dar ramificaţiile sale rămân ameninţări în mai multe regiuni vulnerabile, conform raportului Departamentului de Stat privind terorismul, pe anul 2011, relatează AFP.

Hotnews

Sacul fara fund al Europei si riscul de inflatie

Mecanismul European de Stabilitate Financiara (MES) urmeaza sa ofere resurse nelimitate statelor din zona Euro aflate in criza. Astfel, fondului de salvare i s-ar deschide larg portile pentru a cumpara titluri de stat. Unele tari europene ca Franta si Italia sustin ideea ca MES sa obtina “o licenta bancara la Banca Centrala Europeana (BCE)”, scrie Sueddeutsche Zeitung, din surse dpa.

România Liberă

Mario Draghi, pionul Goldman Sachs?

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), face obiectul unei anchete a Comitetului de supraveghere internă a UE, urmare a unei plângeri pentru conflict de interese.

Adevărul

Şir de gafe impardonabile în turneul internaţional al lui Mitt Romney

Deşi a încercat să demonstreze electoratului american că se poate ocupa de politica externă a ţării la fel de bine ca Barack Obama, republicanul Mitt Romney a comis câteva gafe în turneul lui prin Marea Britanie, Israel şi Polonia.

SUA adoptă noi sancţiuni împotriva Iranului

Statele Unite au sporit sancţiunile împotriva Iranului, vizând sectorul petrolier şi pe cel financiar ale republicii islamice din cauza „nerespectării obligaţiilor sale internaţionale”, a anunţat marţi Casa Albă.

Prosport

Mândria Londrei i-a umplut de ruşine pe britanici! Detaliul care i-a făcut pe spectatorii de pe Wembley să se simtă în lumea a treia: „Am murit de foame şi sete”

Mândria Londrei la Jocurile Olimpice din această vară, stadionul Wembley, a cedat fix când conta cel mai mult. Duminică seară, în timpul meciului de fotbal dintre Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite, mii de spectatori s-au plâns de faptul că nu se pot bucura de întreg confortul pe care sperau să-l găsească pe una dintre cele mai impozante arene din lume.