RISE Project: ”Gruparea ‘Dragnea’ încearcă să ne intimideze – Autoritatea pentru protecția datelor ne solicită divulgarea surselor și ne amenință cu penalități de 20 mililoane euro” / Cazul, o premieră pentru România (FOTO)

RISE Project: ''Gruparea 'Dragnea' încearcă să ne intimideze - Autoritatea pentru protecția datelor ne solicită divulgarea surselor și ne amenință cu penalități de 20 mililoane euro'' / Cazul, o premieră pentru România (FOTO)
Foto: RISE Project

După publicarea primului episod din dosarul #Teleormanleaks, jurnaliștii de la RISE Project acuză ”gruparea” condusă de Liviu Dragnea că încearcă să-i intimideze folosindu-se de legislația europeană și de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai precis, jurnaliștii susțin că ANSPCP le-a solicitat să divulge sursele din seria #Teleormanleaks, precum și toate datele pe care le dețin, dar i-a și amenințat cu penalități de 20 de milioane de euro în cazul în care nu furnizează acces la sistemele lor informatice.

”Gruparea “Dragnea” încearcă să intimideze RISE Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni.
Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem.

ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, a transmis RISE Project, pe Facebook.

Foto: RISE Project / Facebook

Cazul este o premieră pentru România. Niciodată până acum, de la intarea în vigoare la nivelul UE a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) nu s-a mai întâmplat ca o instituție media să fie somată să furnizeze date pe care le deține sau informații despre sursele avute.

Mai trebuie precizat că în Occident există o adevărată tradiție ca instituțiile media să-și protejeze sursele.

Întrebat dacă pune presiune pe RISE Project, Liviu Dragnea a declarat că nu conduce ANSPCP și a catalogat acuzațiile că ar face presiuni asupra jurnaliștilor drept ”penibilități”.

Nu de aceeași părere sunt și jurnaliștii RISE Project. În aceeași postare, ei explică legătura dintre conducerea ANSPCP și PSD, partidul condus de Liviu Dragnea:

”Instituția este condusă de Ancuța Opre, numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară. Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), într-un dosar celebru – https://bit.ly/2DuyB5k

Preșdinta Ancuța Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPCP”.

În finalul postării, jurnaliștii RISE Project susțin că vor continua cu dezvăluirile în cazul #Teleormanleaks.

E interesant de urmărit cum va evolua acest caz, care ar putea constitui o premieră pentru România după mai 2018, când a intrat în vigoare Regulamentulgeneral privind protecția datelor în țara noastră și la nivelul Uniunii Europene.

Ultima oră
12:12 - Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie au provocat indignare: „Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept”
12:08 - Eroul din Cel de-al Doilea Război Mondial, Ion Dobran, a murit la vârsta de 102 ani. Ce pensie încasa generalul de la statul român
12:03 - Mihai Daraban (CCIR): E nevoie urgent de resetarea administrativă a României pe formatul curților de apel, anume reducerea numărului de județe la 15
11:44 - Managerul unui spital din România: „Valul 4 al pandemiei ne-a prins la fel de nepregătiţi ca primul val”
11:34 - Doi polițiști, surprinși când făceau afirmații revoltătoare către o femeie: Ești prea mare! Nu vede radarul de tine
11:24 - Situaţie fără precedent în Poliţie. Europol: Niciun agent nu a promovat selecţia pentru educaţie fizică și autoapărare
11:02 - Marii furnizori de gaze cresc prețurile chiar și cu 46% înainte de expirarea contractelor cu tarif fix
11:02 - Prețurile mici, o capcană pentru români. Guvernul pregătește măsuri pentru a combate țepele cu reduceri false
10:42 - Șefa DSP București: Cei vaccinați nu sunt considerați contacți ai unei persoane cu Covid-19, deci nu intră în carantină. Cei infectaţi nu trebuie să sune la DSP, vor fi sunaţi
10:29 - Vlad Voiculescu: Florin Cîțu, în loc să accepte propunerea noastră de a implica specialiști în comunicare și voci credibile civile, a ales să militarizeze campania de vaccinare și să-și facă din ea imagine pentru șefia PNL