România a îndeplinit până acum doar 14% din reformele și investițiile promise pentru a primi banii din PNRR. Spre comparație, Germania și Franța au ajuns la 70%. Guvernanții promit, din nou, să grăbească reformele.
Din cele 29 de miliarde de euro pe care le-am putea atrage în total, am încasat 9,4 miliarde, din care jumătate oricum zac în conturile BNR. PNRR expiră în august 2026, deci mai avem puțin timp să folosim restul de 20 de miliarde de euro.
„Fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni”, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale, pentru Știrile Pro TV.
O delegație a Comisiei Europene se află zilele acestea în România pentru discuții cu oficialii noștri despre restanțele din PNRR.
După o discuție cu delegația, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a promis că ritmul de implementare a reformelor și investițiilor va fi „dinamizat”. În paralel, trebuie pregătită o nouă cerere de plată, dar și aici sunt întârzieri, deci pierderile se vor tot aduna.
„Sunt convins că vom recupera aceste decalaje”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene susținut de PNL.
Guvernanții caută și să renegocieze unele angajamente din PNRR. România ar putea pierde un miliard de euro pentru că majoritatea PSD-PNL a modificat legislația pensiilor speciale, dar și pentru că a ratat sau a realizat doar parțial unele investiții și reforme promise.