Rusia a pus în scenă cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus după Războiul Rece și continuă să acumuleze trupe la frontierele Ucrainei, avertizează Jens Stoltenberg (NATO)

Rusia a pus în scenă cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus după Războiul Rece și continuă să acumuleze trupe la frontierele Ucrainei, avertizează Jens Stoltenberg (NATO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Laurie Dieffembacq

Federația Rusă continuă să concentreze trupe la frontierele Ucrainei și a desfășurat în Belarus mai multe forțe și tehnică militară decât oricând în ultimii 30 de ani, avertizează secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AP News.

Rusia a pus în scenă cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus după Războiul Rece

La Moscova și Kiev urmează să se desfășoare noi întâlniri diplomatice la nivel înalt, pe fondul incertitudinii legate de adevăratele intenții ale Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl găzduiește pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în capitala ucraineană, în timp ce președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu omologul său argentinian, Alberto Fernandez, în capitala rusă.

Federația Rusă are peste 100.000 de trupe staționate în apropiere de frontiera nordică a Ucrainei și de cea estică, alimentând temerile că ar pregăti o nouă invazie, după cea din 2014, o acuzație negată de Moscova.

„De-a lungul ultimelor zile am văzut mișcări semnificative ale forțelor militare rusești în Belarus. Aceasta este cea mai mare desfășurare rusă acolo după Războiul Rece”, a declarat Jens Stoltenberg, la sediul NATO de la Bruxelles.

Potrivit înaltului oficial nord-atlantic, numărul trupelor ruse din Belarus ar putea ajunge la 30.000, cu sprijinul forțelor speciale, al avioanelor de vânătoare, al rachetelor Iskander și al sistemelor antirachetă sol-aer S-400.

„Prin urmare, vorbim despre o gamă largă de capabilități militare moderne. Toate acestea vor fi combinate cu exercițiul anual al forțelor nucleare ale Rusiei, așteptat să aibă loc în această lună”, a adăugat secretarul general al NATO.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a venit la Minsk pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru exercițiul militar comun, context în care s-a întâlnit cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care susține că scopul manevrelor este „să reconsolideze frontiera cu Ucraina”.

Jens Stoltenberg (NATO), un nou apel la dezescaladare

Jens Stoltenberg a transmis un nou apel la dezescaladare către Federația Rusă, reiterând avertismentele occidentale potrivit cărora „orice altă agresiune rusească va avea consecințe severe și va implica un preț greu”.

Declarațiile lui secretarului general al NATO vin în contextul în care mai mulți eurodeputați au avertizat că, în timp ce scena globală se concentrează asupra Ucrainei, Federația Rusă ar putea ocupa de facto Belarusul.

„Desfășurarea recentă de trupe ruse în Belarus reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și întreaga Europă. Ar putea fi, de asemenea, parte dintr-un plan final de a subjuga și ocupa Belarusul”, au spus eurodeputații care au semnat o scrisoare deschisă înaintată șefilor din instituțiile europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe