Senatul a adoptat tacit OUG privind diferenţierea indemnizaţiilor de creştere a copiilor

Senatul a adoptat tacit OUG privind diferenţierea indemnizaţiilor de creştere a copiilor
Foto: cybergecko.com

Ordonanţa de Urgenţă care diferenţiază indemnizaţiile acordate mamelor în funcţie de durata concediului de creştere, un an sau doi ani a fost adoptată tacit de Senat, miercuri.

Iniţial, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copilului primise raport negativ din partea Comisiei de muncă, familie şi protecţie socială.

Ordonanţa de urgenţă stabileşte că mamele care optează pentru un concediu de creştere cu durată de un an beneficiează de o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mare de 3.400 de lei. Mamele care optează pentru un concediu de creştere cu o durată de doi ani beneficiează de o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mare de 1.200 de lei.

Ordonanţa stabileşte că în ambele cazuri, indemnizaţia lunară nu poate fi mai mică de 600 de lei.

Pentru că termenul de adoptare tacită a proiectului de lege se împlineşte miercuri, 23 februarie, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că ordonanţa va merge la Camera Deputaţilor, în forma propusă de Executiv.

Mamele sunt îngrijorate în privinţa locurilor de muncă

Reprezentantele “Mame pentru mame” se tem că parinţii ar putea rămâne fără serviciu daca îşi exercită dreptul la concediu de creştere al copilului.

Organizaţia susţine că noua formulă a Codului Muncii nu mai prevede nici un fel de măsură de protecţie a locului de muncă pentru mamele care pleacă in concediu de creştere a copilului.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)