Senatul a votat operaționalizarea Parchetului European în România. Alina Gorghiu: PSD plânge în pumni

Senatul a votat operaționalizarea Parchetului European în România. Alina Gorghiu: PSD plânge în pumni
Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de Guvern privind punerea în aplicare a Regulamentului UE pentru instituirea Parchetului European (EPPO). Proiectul a trecut cu 88 de voturi „pentru” şi 46 „împotrivă”, precizează G4Media.

Senatorii au adoptat structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei (PNL), a explicat faptul că proiectul clarifică statutul şi salarizarea procurorilor europeni delegaţi, norme de procedură, inclusiv din perspectiva cooperării internaţionale, şi aspecte privitoare la protecţia datelor cu caracter personal. Practic, a precizat ea, proiectul de lege va face posibilă intrarea în activitate a Parchetului European pe teritoriul României prin activitatea procurorilor europeni delegaţi şi recrutaţi, desemnaţi de Ministerul Justiţiei.

„Ştiu că PSD, inamic declarat al luptei anticorupţie, plânge acum în pumni. În nenumărate situaţii acest partid s-a împotrivit, prin vocea liderilor lor, numirii în funcţia de procuror-şef al Parchetului European a unui cetăţean român. S-au străduit să îl decredibilizeze prin diverse declaraţii publice, plus demersuri instituţionale”, a afirmat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Miercuri Colegiul EPPO a fost de acord cu cele șase propuneri de procurori delegați transmise de Ministerul Justiţiei, condus de Stelian Ion (USR-PLUS).

Motivele invocate de PSD pentru votul împotriva proiectului legat de instituirea Parchetului European în România

Robert Cazanciuc, vicepreşedintele PSD al Senatului, a susținut că social-democrații au votat împotrivă deoarece „această majoritate nu a ţinut cont de observaţiile formulate de CSM şi de Consiliul legislativ, observaţii de bun simţ juridic. Cea mai mare problemă pentru acest proiect este că nu oferă garanţii, aşa cum cere Regulamentul European asumat de România, privind independenţa procurorilor europeni, inclusiv cei delegaţi, faţă de sistemul judiciar din ţările în care au fost trimişi”.

În replică, Simona Spătaru, senatorul USR-PLUS, a susţinut că „proiectul oferă garanţii privind independenţa procurorilor români delegaţi la Parchetul European, pentru că ei vor face parte din corpul procurorilor aferenţi instituţiei şi nu vor lucra pentru statul român”. Ea a mai precizat că procurorii români vor beneficia de acceași independență precum procurorii celorlalte state.

La rândul ei, senatoarea Diana Şoşoacă a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-șef EPPO, că a acționat împotriva producătorilor români.