Sociologul Marius Pieleanu, despre scenariul rotativei la Cotroceni: „E o componentă destul de neserioasă”

Sociologul Marius Pieleanu, despre scenariul rotativei la Cotroceni: E o componentă destul de neserioasă
Sursa foto: Captura video

Sociologul Marius Pieleanu a comentat în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat scenariul vehiculat în coaliția PSD-PNL privind rotația președinților, similară cu rotația premierilor. Acesta a precizat că este o variantă neserioasă și imposibild e pus în practică:

Marius Pieleanu, despre rotația președinților

„E o componentă destul de neserioasă pe care o discutăm pentru că în mod evident nu poți să organizezi o rotativă la Cotroceni. Poți face asta ca prim-ministru, poți face asta printr-o alternanță la funcțiile importante din Parlament sau la alte funcții. Eu nu am auzit de o înțelegere între partidele politice care să dureze mai mult de câteva luni. Cea mai performantă înțelegere este cea pe care o avem acum în față, faptul că de trei ani există într-adevăr o guvernare PNL-PSD.

Nu se poate nici tehnic. Să ne imaginăm un scenariu în care se înțeleg pe această nebunie. Cum va fi la iarnă? PNL nu își va nominaliza candidat, va susține candidatul PSD, acesta va avea un mandat de 5 ani la Cotroveni, iar peste 5 ani PNL își va nominaliza candidat și PSD nu și va sprijini PNL”.

În ceea ce privește comasarea alegerilor, Marius Pieleanu a precizat că atât PNL, cât și PSD ar fi avantajați dacă alegerile local s-ar desfășura în același timp cu alegerile europarlamentare:

„E un deziderat ușor de atins majoritatea de 50%+1. Realitatea ultimilor 34 de ani ne-a arătat că se poate să aibă o majoritate cu PNL. Nu s-a întâmplat să fie la guvernare, dar au fost situații. Această comasare creează avantaje nu numai PNL, ci și PSD pentru că maximizează votul și pentru europarlamentare, și pentru locale și în interiorul PSD, chiar dacă el este foarte bine organizat. Să nu credeți că toți primarii, cei 1.800 își vor rupe cămașa de pe ei în campania electorală pentru a-l alege pe domnul Benea sau pe cine vreți la Bruxelles. Dar dacă e vorba și de propria lor cămașă atunci vor sta 24 din 24 de ore pe teren. PNL are avantajul mai mare pentru că va obține un scor, și la 15% tot rămâne în cărți pentru că e de la 1875. Va rămâne în cărți”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`