Șova și Ponta nu s-au lăsat recenzați pentru că era „ilegal”, dar acum vor să folosească cifrele pentru a valida referendumul

Șova și Ponta nu s-au lăsat recenzați pentru că era „ilegal”, dar acum vor să folosească cifrele pentru a valida referendumul

În ceea ce privește recensământul de anul trecut, ne amintim că senatorul PSD , Dan Șova s-a numărat printre adversarii USL cei mai îndârjiți în nerealizarea acestei evidențe a populației pe care o califica la acea vreme ca fiind ilegală. Motiv pentru care senatorul nu a dorit atunci nici măcar să completeze formularele de la Recensământul populaţiei şi locuinţelor.  Și mai categoric în acest sens s-a dovedit a fi premierul Victor Ponta care a catalogat recensământul ca fiind un esșec uriaș, pentru care au fost cheltuite inutil zeci de milioane de euro. 

Pe de altă parte, şeful INS afirmă însă că instituţia pe care o conduce nu deţine date exacte privind numărul persoanelor cu drept de vot.

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică a declarat pentru ziarul Puterea că datele finale ale recensământului 2011 vor fi date publicităţii abia anul viitor, după validarea rezultatelor definitve ale recensământului.

„Institutul Naţional de Statistică nu deţine informaţii privind numărul persoanelor cu drept de vot, ci doar informaţii (deocamdată provizorii) privind populaţia stabilă a României. Între noţiunea de populaţie stabilă şi cea de populaţie legală, care stă la baza elaborării listelor electorale, există diferenţe de sferă de cuprindere şi de metodologie de calcul”
, a declarat Vergil Voineagu, preşedintele INS, pentru puterea.ro.

Senatorul PSD Dan Şova se numără printre cei care anul trecut au sabotat recensământul, după ce i-a îndemnat pe oameni să nu le răspundă operatorilor trimişi pe teren de Institutul Naţional de Statistică. Mai mult, a refuzat să completeze el însuşi formularele de la Recensământul populaţiei şi locuinţelor, pe care îl califica drept ilegal.

„Nu mă interesează să particip la o chestie care încalcă cel puţin trei legi”, susţinea atunci Dan Şova.

Declaraţii asemănătoare, menite să-i panicheze pe oameni a făcut şi actualul premier, Victor Ponta, precum şi fostul prim-ministru Adrian Năstase. Liderul PSD Victor Ponta susţinea că recensământul de anul trecut a fost un uriaș eșec.

„În prezent nimeni nu știe câte persoane au fost recenzate. Am aruncat 50 de milioane de euro, am pus un coordonator a cărei competență este cunoscută și recunoscută în toate domeniile pe care le coordonează și nu am reușit decât să ne facem de râs”, susținea Ponta.

În ciuda acestor declaraţii, USL prezintă datele recensământului în favoarea stabilirii cvorumului la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Șova și Ponta au contestat recensământul, acum se folosesc de el

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22281').select();" id="embed_text_22281" />