Spitalul Militar Central aniversează 190 de ani de existență. La ceremonie participă și președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

Spitalul Militar Central aniversează 190 de ani de existență. La ceremonie participă și președintele Klaus Iohannis (VIDEO)

Președintele României, Klaus Iohannis, participă miercuri la manifestările prilejuite de aniversarea 190 de ani de existență a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Capitală.

La eveniment iau parte și prim-ministrul Florin Cîțu, și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, dar și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenet Daniel Petrescu.

Spitalul Militar Central aniversează 190 de ani de existență, în prezența președintelui Klaus Iohannis

Spitalul a fost înființat la 13 septembrie 1831, când spătarul Alexandru Ghica a fost însărcinat să organizeze de urgență „Spitalul pentru oastea pământească”, spun reprezentanții unității sanitare. Primul sediu a fost organizat în cadrul Mănăstirii „Mihai Vodă”, iar primul șef al instituției a fost medicul german Georg Johann Andreas von Grunau, colonel-doctor ce a asigurat conducerea instituției sanitare între 1831 și 1837.

„În martie 1853, vine în ţară Carol Davila, pe care domnitorul Barbu Bibescu îl numeşte oberştab doctor şi medic şef al oştirii şi al Spitalului Militar. Generalul de divizie dr. Carol Davila va fi cel de-al cincilea şi cel mai «longeviv» comandat al acestui aşezământ, în perioada 1853–1882, dar şi reformatorul acestui sistem. Cu el începe o nouă etapă, nu numai a Spitalului Militar Central, ci şi a celorlalte servicii sanitare ale oştirii. Eforturile sale vor fi îndreptate, în perioada 1853–1884, în direcţia modernizării, optimizării şi formării cadrelor pentru asistenţa sanitară a armatei, atunci când înfiinţează „Şcoala de mică chirurgie“, devenită, ulterior, «Şcoala naţională de medicină şi farmacie»”, potrivit istoricului de pe site-ul spitalului.