Surse: După declarația controversată privind pretinsa achitare a soțului fostei șefe DIICOT, Cătălin Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe una dintre judecătoarele din complet

Surse: După declarația controversată privind pretinsa achitare a soțului fostei șefe DIICOT, Cătălin Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe una dintre judecătoarele din complet
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe 19 ianuarie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), a chemat-o la sediul ministerului pe Claudiu Jderu de la Curtea de Apel București, una dintre judecătoarele care urmează să se pronunțe în dosarul lui Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, informează G4Media, care citează două surse.

Discuția dintre cei doi a avut loc la doar o zi după ce, într-un interviu pentru Europa FM, Cătălin Predoiu a declarat că Dan Hosu a fost achitat în acest dosar, deși în primă instanță el a fost condamnat la închisoare cu suspendare, iar verdictul definitiv încă nu a fost dat.

Ministrul a încercat apoi să se justifice pentru declarația făcută, dar mai tare s-a încurcat și a alimentat mai mult speculațiile că în dosarul respectiv s-a intervenit politic. Iar chemarea uneia dintre judecătoarele din complet la Ministerul Justiției chiar a doua zi după declarația controversată nu face decât să întărească suspiciunile.

Predoiu a chemat-o la Ministerul Justiției pe una dintre judecătoarele care judecă dosarul lui Dan Hosu

Motivul oficial invocat este că judecătoarea Claudiu Jderu a fost chemată la sediul Ministerului Justiției pentru o discuție pe tema prezenței sale pe lista propunerilor României pentru funcția de reprezentant al țării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Numai că, susține G4Media, subiectul a fost deja tranșat de Guvern încă din 19 octombrie anul trecut.

Jderu a intrat pe lista scurtă, alături de Răzvan Horațiu Radu și Sebastian Rădulețu, decizia finală urmând să aparțină CEDO. Toți trei au fost convocați în pripă la minister: Jderu pentru 19 ianuarie, iar ceilalți doi pentru 20 ianuarie.

„Domnul ministru m-a invitat în prealabil pentru a-mi aduce la cunoștință decizia Guvernului de a aproba lista de candidaturi pentru postul de judecător la CEDO din partea României”, a spus Sebastian Rădulețu, pentru G4Media.

Declarațiile lui Predoiu care au alimentat îngrijorările privind implicarea politicului în justiție

Claudia Jderu este una dintre cele două judecătoare care urmează să dea un verdict final în dosarul lui Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu. În primă instanță, el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Jderu a fost chemată la sediul MInisterului Justiției la doar o zi după ce, într-un interviu pentru Europa FM, ministrul Predoiu a susținut că Giorgiana Hosu chiar a demisionat cu onoare de la conducerea DIICOT, dar a făcut-o cam degeaba, căci soțul ei a fost achitat. Numai că n-a fost achitat și un nou termen în dosar e pe 7 februarie.

Când s-a declanșat scandalul, ministrul PNL a încercat să se justifice, dar mai tare s-a încurcat.

„Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale”, a explicat Predoiu, dând naștere la speculații privind implicarea politicului în justiție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)