Tánczos Barna: Nu e vorba de nicio taxă auto în 2021. E o dezbatere publică / Ministrul invocă „o formă de taxare” sau „alte mijloace, restricții, metode pentru creșterea calității aerului” (VIDEO)

Tánczos Barna: Nu e vorba de nicio taxă auto în 2021. E o dezbatere publică / Ministrul invocă „o formă de taxare” sau „alte mijloace, restricții, metode pentru creșterea calității aerului” (VIDEO)
Foto: Tanczos Barna / Facebook

Tánczos Barna, ministrul Mediului, a negat categoric că va fi introdusă anul acesta o taxă auto în România. Pe de altă parte, acesta a susținut că va fi lansată o dezbatere publică despre măsurile ce trebuie implementate pentru a crește calitatea aerului: „Nu e vorba de nicio taxă în 2021. E o dezbatere publică pe care o va lansa Ministerul în vederea găsirii unei soluții pe baza principiului ”poluatorul plătește”. Trebuie văzut dacă acele zone urbane din cauza cărora România e în infringement pe poluare a aerului pot descuraja poluarea printr-o formă de taxare sau găsim alte mijloace, alte restricții, alte metode pentru îmbunătățirea calității aerului”.

Ministrul Tánczos Barna neagă că va fi reintrodusă taxa auto anul acesta

„E vorba despre o discuție pe care trebuie s-o purtăm în 2021. În niciun caz nu va fi nicio taxă în acest an. În niciun caz nu poate fi vorba despre taxa auto, pentru că taxa auto a fost o încercare nereușită a statului român de a taxa mijlacele auto ajunse în circulație. Am văzut ce s-a întâmplat cu aceste încercări, statul român a trebuit să returneze toți banii. Deci în niciun caz nu se poate vorbi despre o încercare de a introduce o taxă auto.

Se vorbește, în schimb, în Europa din ce în ce mai mult despre taxa de poluare. Inclusiv Germania vine cu noi taxe pe emisiile de dioxid de carbon. România va trebui să ia o decizie în 2021. Din punctul meu de vedere, dacă introduce în vreo formă o taxă de poluare a aerului… Această taxă e introdusă în 24 de state UE în diverse forme. Unele țări folosesc taxa sub formă de taxă națională la nivelul mijloacelor de transport, în funcție de emisiile de dioxid de carbon, alte state folosesc la nivel local sau regional, în funcție de zonele urbane aglomerate. Încearcă să descurajeze folosirea mijloacelor de transport poluante.

Nu e vorba de nicio taxă în 2021. E o dezbatere publică pe care o va lansa Ministerul în vederea găsirii unei soluții pe baza principiului ”poluatorul plătește”. Trebuie văzut dacă acele zone urbane din cauza cărora România e în infringement pe poluare a aerului pot descuraja poluarea printr-o formă de taxare sau găsim alte mijloace, alte restricții, alte metode pentru îmbunătățirea calității aerului”, a declarat ministrul Mediului, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De la ce au pornit suspiciunile că va fi reintrodusă taxa auto

Semnalul de alarmă pe acest subiect a apărut odată cu o prezentare tip PowerPoint care apărea pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene și care explica Planul Național de Redresare și Reziliență. În această prezentare, apărea formula „taxare ecologică pentru vehiculele poluante”.

„În primul rând și eu am nevoie de niște clarificări, pentru că habar n-am despre ce Power Point se vorbește. Nu am văzut prezentarea de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Nu știu despre e vorba”, a spus ministrul Mediului.

Totuși, moderatorul B1 TV Tudor Mușat a punctat că ministrului i s-a solicitat toată ziua să dea explicații în presă pe acest subiect.

El a negat, însă, acest lucru: „Nu am fost solicitat. Deloc!”

„E prima dată când aud de această prezentare. Toată ziua am fost în județul Dolj”, a insistat Tánczos Barna.

Jurnalistul Tudor Mușat a punctat atunci că ministrul a vorbit chiar azi, la Craiova, despre această taxă: „Bănuiesc că n-a venit (declarația) din senin…”.