Tanczos Barna: Transportul feroviar, mult mai puțin poluant. Cred că sindicaliștii de la metrou au ales intenționat Vinerea Verde pentru protest (VIDEO)

Tanczos Barna: Transportul feroviar, mult mai puțin poluant. Cred că sindicaliștii de la metrou au ales intenționat Vinerea Verde pentru protest (VIDEO)

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, că transportul feroviar este mult mai puțin poluant. Acesta consideră că sindicaliștii de la metrou au ales intenționat Vinerea Verde pentru protest.

„Din câte am înțeles de la colegii noștri de la Ministerul de Interne (MAI), clar a fost un efect negativ asupra circulației rutiere din Capitală. Cred că sindicaliștii de la metrou au ales intenționat Vinerea Verde ca să aibă un impact mult mai mare asupra opiniei publice și asupra traficului din Capitală. Eu mă bucur că lucrurile revin la normal, a încetat protestul și metrourile își reiau activitatea normală. Este extrem de important să avem asemenea mijloace de transport în comun în Capitală pentru că sunt, practic, soluțiile prin care putem să avem o bună mobilitate cu un impact mai redus, mai mic, de carbon și un impact mai mic asupra aerului”, a afirmat oficialul.

El spune că transportul feroviar este văzut ca o modalitate de deplasare verde, impactul asupra aerului fiind mult mai mic.

„Transportul feroviar, în general, este văzut ca o modalitate de deplasare verde. Impactul asupra aerului este mult mai mic pentru că avem acest mix de energie electrică, care poate să vină în mare măsură și din energie verde, din hidrocentrale. Tocmai de aceea în întreaga Europă, în întreaga Uniune Europeană se consideră că transportul feroviar este mult mai verde, dacă pot sa spun asa, mult mai puțin poluant decât transportul auto”, a precizat Tanczos Barna.

Cu toate acestea, ministrul Mediului a menționat că, în timpul pandemiei, oamenii trebuie să aibă grijă cu transportul în comun.

„Cu siguranță că în momentul de față, în pandemie, lucrurile sunt mai complicate. Trebuie să avem mare grijă cu transportul în comun, dar vine primăvara, vine vremea frumoasă și putem să folosim bicicleta, putem să mergem pe jos, putem să alegem inclusiv varianta de car sharing, în sensul de a ne deplasa în familie cu o singură mașină dacă se poate”, a declarat oficialul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Protestul de la metrou, suspendat. Circulația va fi reluată sâmbătă

Amintim că sindicaliștii de la metrou au decis să renunțe la blocarea liniilor, după negocierile cu conducerea Metrorex și prefectul Capitalei, Alin Stoica. Trenurile de metrou vor circula din nou începând de sâmbătă dimineață.

”Imediat vom elibera metroul. În sfârșit domnul Drulă au recunoscut că sindicatul este cel cu care trebuie să discute. (…) Am obținut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi referitor la: deficitul de personal pentru că tot scandalul a pornit de la disponibilizări. Deficitul a ajuns la 1200 de persoane, înseamnă 25% din personal. Ajunsesem în poziția să ne fie frică să ne mai facem treaba, să ne ducem la pușcărie sau să murim. Domnul ministru Drulă și domnul prim-ministru au făcut un buget care blochează activitatea Metrorex”, a declarat un reprezentant al sindicaliștilor la ieșirea de la negocieri, precizând că nu are rost ca circulația să mai fie reluată vineri seara.

Directorul Metrorex: Sindicaliștii au cerut să nu se micșoreze salariile

Directorul Metrorex, Ștefan Paraschiv, spune că nu are cunoștință despre o posibilă preluare temporară a metroului Bucureștean de către Ministerul Apărării Naționale și nici despre plângerea trimisă la DIICOT în care sindicaliștii de la metrou ar fi acuzați ”de sabotaj și de terorism”. Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, șeful Metrorex a declarat că revendicările sindicaliștilor care au organizat vineri un protest spontan în subteran, blocând circulația trenurilor, are legătură cu chestiunea salarială, nu cu spațiile comerciale din stații, administrate de firma liderului sindical, Ion Rădoi.