Tanczos Barna: Vom lansa o dezbatere privind introducerea unei taxe de poluare, așa cum au majoritatea statelor UE. Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce alte măsuri putem lua (VIDEO)

Tanczos Barna: Vom lansa o dezbatere privind introducerea unei taxe de poluare, așa cum au majoritatea statelor UE. Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce alte măsuri putem lua (VIDEO)

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că, probabil, din luna aprilie va începe o dezbatere națională despre o eventuală introducere a unei taxe de poluare pentru poluatori. El a ținut să precizeze că majoritatea statelor din Uniunea Europeană aplică diverse forme de taxare a poluării. Tanczos Barna a mai spus că, dacă nu se va aplica o taxă, trebuie găsite alte măsuri de reducere a poluării mai ales în marile centre urbane.

Tanczos Barna anunță dezbateri pentru o eventuală introducere a unei fome de taxare a poluării

În contextul în care, luna trecută, a spus că va avea discuții cu dealerii și producătorii auto despre o posibilă viitoare taxă auto, a fost întrebat dacă a purtat aceste consultări și la ce concluzie a ajuns.

„Nu vom lansa nicio dezbatere publică sau nicio discuție cu dealerii auto despre taxa auto. Putem vorbi despre o taxă de poluare, despre o formă de taxă aplicabilă în majoritatea statelor din UE, o formă prin care poluatorul plătește acolo unde poluare. Dezbaterea publică trebuie să aibă loc în acest an.

Acum două săptămâni, am discutat cu dealerii și producătorii, dar nu despre taxa auto, ci despre programele de susținere a înlocuirii parcului auto.

După aprobarea bugetului și finalizarea discuțiilor despre PNRR, vom lansa dezbateri publice și discuții cu autoritățile locale, unde avem infrigement pe poluare, despre soluțiile propuse de UAT-uri, cât și cu cetățenii, producătorii și dealerii auto pentru a vedea măsura în care România trebuie să se înroleze în grupul statelor UE care aplică diverse forme de taxare a poluării sau rămâne în grupul celor trei – patru state UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului. E o dezbatere importantă.

Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce măsuri putem lua pentru a reduce poluarea mai ales în marile centrele”, a declarat ministrul Mediului.

Întrebat dacă el susține sau nu o astfel de taxă, Tanczos Barna a răspuns: „Nu poate decide ministrul mediului dacă aplicăm o taxă sau nu. În ultimii zece ani s-au luat decizii pe grabă, fără o analiză juridică, fără discuții și am ajuns la procese pierdute la CJUE, deci nu ministrul Mediului nu decide. De asta am lansat ideea de a avea dezbatere publică”.

Tanczos Barna: Vom lansa o dezbatere privind introducerea unei taxe de poluare, așa cum au majoritatea statelor UE. Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce alte măsuri putem lua

Tanczos Barna a mai precizat că dezbaterea va începe probabil în aprilie: „Deci aprobăm PNRR, proiectele naționale cu care venim în sprijinul autorităților pe programe verzi, apoi începem această dezbatere”.