Timpul scadenței: România începe în 2012 să ramburseze împrumutul de la FMI, CE și BM

Timpul scadenței: România începe în 2012 să ramburseze împrumutul de la FMI, CE și BM
Foto: neurope.eu

Anul acesta România începe să plătească ratele pentru împrumutul contractat în 2009 de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Din totalul ratelor pe care România le va achita până în 2023, BNR și Ministerul de Finanțe vor trebui să plătească anul acesta aproape două miliarde de euro.

Valoarea totală a celui mai mare împrumut pe care țara noastră l-a contractat vreodată din surse externe este de 20 de miliarde de euro. Din această sumă 12 miliarde au fost luați de la FMI, 10 miliarde de euro fiind redirecționate către rezerva valutară a BNR, iar 2 miliarde de euro au fost folosite pentru finanțarea bugetului de stat.

Creditul de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană fiind în schimb folosit în exclusivitate pentru finanțarea bugetului, potrivt money.ro.

Cele 1,9 miliarde de euro, incluzând dobănda, pe care România îi va plăti anul acesta vor proveni din rezervele BNR și nu vor avea împovăra bugetul statului. Finanțiștii opinând însă că reducerea cu aproape 2 miliarde de euro a rezervei BNR slăbește poziția valutară a României.

Tot anul acesta în mai mai ajunge la maturitate un credit contractat pe piața internațională în 2002 de statul român în valoare de 700 de milioane de euro, dar și titluri de stat emise pe piața internă, de 794 de milioane de euro.

Suma pe care România o va rambursa către FMI și Comisia Europeană în următorii opt ani este de aproximativ 7 miliarde de euro.

Ultima oră
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani
18:26 - Suedia nu mai fuge de virus: a fost eliminată obligativitatea prezentării testului COVID la intrarea în țară
18:15 - Laurențiu Reghecampf, umilit de Anamaria Prodan: El săracul are minte cât furnica. A ajuns de râsul țării. Îl vor fetele doar cât are bani