Traian Băsescu: „Cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată prin referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului”

Traian Băsescu: „Cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată prin referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului”

Președintele suspendat Traian Băsescu a lansat luni un apel către lideriii USL, cărora le-a cerut să „înceteze războiul împotriva instituțiilor statului”, apreciind că trebuie să le consolideze, nu să le supună partidelor.

„Cer USL să înceteze războiul împotriva instituțiilor statului.
Trebuie ca împreună să consolidăm instituțiile și nu să le supunem partidelor. A fost unul din obiectele celor 8 ani de mandat prezidențial și nu voi renunța la acest obiectiv”, a spus Băsescu.

Acesta a mai spus că o majoritate nu permite încălcarea legilor.

„Acest referendum ne-a arătat că în politică trebuie să existe limite. Simplul fapt că ai o majoritate nu îți permite să încalci legea, limitele stabilite de Constituție, iar românii exact în acest sens au acționat la vot. Cei care nu s-au prezentat sau au spus NU au transmis acest mesaj ferm. Propun tututor politicenilor, indiferent de partid, să aibe în vedere efortul, sacrificiile pe care le-au făcut românii în acești ultimi 3 ani de criză. Nu trebuiesc risipite, neglijate saa luate în calcul, de dragul bătăliei politice”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele suspendat a mai spus că „aceia care au organizat lovitura de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului”, precizând că oricine poate fi tras la răspundere „când emite deliberativ acte normative care blochează activitatea instituţiilor”.

„Convingerea mea este că cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată prin referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Nimeni nu poate fi tras pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la răspundere când emite deliberativ acte normative care blochează activitatea instituţiilor statului”, a mai spus Băsescu.

Acesta și-a exprimat dorința de a diminua sau chiar elimina „falia” uriașă care s-a creat în societatea românească.

„În ceea ce mă privește , o altă concluzie a acestui referendum este aceea că în societatea românească s-a creat o falie uriașă, care devine pricipalul risc pentru națiunea română. Obiectivul major al activității mele până la incheierea mandatului este diminuarea și eliminarea acestei falii. Nu a apărut peste noapte, ci își are originea în sitoria post-decembristă, care deja a devenit riscantă pentru atingerea obiectivelor pe care națiunea română le are”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: Cer USL să înceteze războiul împotriva instituțiilor

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22195').select();" id="embed_text_22195" />

De asemenea, președintele suspendat a reiterat importanța recâștigării credibilității României în ochii partenerilor europeni, pentru care are nevoie și de ajutorul Guvernului.

„O altă urgență majoră la care trebuie să participe și Guvernul este reconstrucția credibilității României. Sigur prin modul de a acționa la referendumul de ieri, poporul a creat o bună premiză, pentru redobândirea ei. Românii au arătat că nu acceptă abuzurile atunci când ele vizează Constituiția și instituțiile statului.  Dincolo de acțiunea românilor care s-a încheiat aseară, politicenii trebuie să convingă partenerii că 3-6 iulie a fost doar o rătăcire și nu un mod de a proceda sistematic în România. Va fi greu să-i convingem pe partenerii europeni că pot avea încrederea pe care au avut-o până pe 3. Nu avem altă soluție decât să respectăm toți valorile UE”, a mai spus Băsescu.

„Aș atenționa în mod deosebit Guvernul că în prezent România are doi dușmani extrem de puternici: criza economică și seceta”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: Criza și seceta, dușmanii României

Embed: " />