Traian Băsescu: „Ne aflăm în cea mai penibilă situație. Guvernul își contestă propriul referendum. Este o situație unică în UE”

Traian Băsescu: „Ne aflăm în cea mai penibilă situație. Guvernul își contestă propriul referendum. Este o situație unică în UE”

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat vineri că România se află în prezent în cea mai penibilă situație, întrucât Guvernul își contestă propriul referendum, după ce a observat că nu a scos rezultatul așteptat.

„Acum trebuie să recunoaștem că suntem exact în cea mai penibilă situație în care poate fi un Guvern. Organizează referendumulul, dă cifra, se termină și când vede că nu a ieșit cum trebuie, guvernul contestă propriul referendum. Este situație unică în UE și descalifică Guvernul României. Din păcat, efectele nu sunt pentru Guvernul României , ci pentru cetățenii români, și am convingerea că nu vom scăpa de efecte neplăcute”, a declarat Băsescu.

Totodată, Băsescu a precizat că MAI este singura instituție îndreptățită să comunice cifrele electorale, acolo fiind ținută evidența populației.

„Ce i-a trecut doctorului Ponta și lui Crin prin cap: pentru a încerca să măsluiască listele, să scoată din liste pe cei care lucrează în străinătate. Ilegalitate și prostie mai mare decât asta încă nu poate exista. Trebuie să citească oamenii ăștia și Constituția. Cei care au cetățenie română au drepturi electorale oriunde s-ar afla, fie că au pașaport, buletin expirat, au drept la vot pentru că sunt cetățeni români. De asta stau deschise birourile deschise și în ziua votului”
, a mai spus Băsescu.

Premierul a sugerat în cadrul unei ședințe cu prefecții de vineri că românii din străinătate ar trebui scoși de pe listele electorale din România. (Detalii AICI)

Băsescu: Ne aflăm în cea mai penibilă situația, unică în UE

Embed: " />

Președintele a declarat că singura soluție pentru democrația din România o reprezintă aplicarea standardelor europene, declarând că Guvernul nu poate anula dreptul de vot al propriilor cetățeni.

Nu există soluție pentru România decât aplicarea standardelor europene, ori asta nu îți permite să anulezi dreptul de vot al propriilor tăi cetățeni. Cum să îi scoți din listă pe cei din străinătate când tu ai facut pentru ei 306 secții de votare? (…) Dacă se vor compara listele pe care s-a votat, vom constata multe sute de români care nu au fost în țară, dar figurează că au votat în satele lor”, a spus președintele.

Președintele suspendat a lansat un apel la adresa aleșilor locali, pe care i-a îndemnat la corectitudine, în condițiile în care „niște băieți deștepți” de la Guvern doresc să „împingă nota de plată la cei din teritoriu”.

Aș sublinia aici că cel mai greu loviți de această situație, când se vor juca cu listele electorale, vor fi primarii stahanovisti, cei care au procente de peste 100% participare la vot. Apelul meu către administrația locală este la corectitudine, pentru că niște băieți deștepți de la Palatul Victoria vor să împingă nota de plată la cei din teritoriu”, a spus Traian Băsescu.

Președintele suspendat a precizat că revenirea la Palatul Cotroceni nu mai reprezintă miza principală pentru el, adăugând că principala sa preocupare este aceea ca situația de la acest referendum să nu se mai repete.

Pentru mine revenirea la Palatul Cotroceni nu mai este principala miză, ce s-a întâmplat la acest referendum trebuie să fie ultima situație de acest gen…
”, a mai spus președintele suspendat.

Acesta a reiterat efectele negative la care este supusă România în UE, ca urmare a instabilității politice și a măsurilor de guvernare luate de USL.

„Dincolo de problema credibilității țării, loviturile pe care le primește România ca urmare a ireponsabilității tandemului Ponta- Voiculescu, la care îmi permit să adaug Rus, Antonescu, aduce prejudicii enorme țării. Aceștia sunt reponsabili de respingerea oricărei șanse ca România să mia intre în Schengen, în calitate de artizani ai acestei acțiuni iresponsabile și nedemocratice de devaflorizare a monedei naționale. Pentru mine, miza cea mai mare este demantelarea rețelelor de fraudare a proceselor electorale. O guvernare care nici măcar procesul unui referendum nu vrea să îl gestioneze corect este o guvernare nedemocratică”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: Tandemul Ponta-Voiculescu aduce prejudicii României

Embed: " />
Ultima oră
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”