„Untold, lăcomia care (va) ucide”. Doru Șupeală: La una dintre edițiile următoare ale festivalului vor exista victime, dar totul se va mușamaliza și vina va fi dată pe vreun acar păun

„Untold, lăcomia care (va) ucide”. Doru Șupeală: La una dintre edițiile următoare ale festivalului vor exista victime, dar totul se va mușamaliza și vina va fi dată pe vreun acar păun
Foto: stiridecluj.ro

Doru Șupeală, consultant în employer branding, business, la Cluj-Napoca, realizatorul podcastului Hacking Work, avertizează că la una dintre edițiile următoare ale Untold vor exista victime, așa cum s-a întâmplat la Colectiv, și totul se va mușamaliza, iar responsabilii deja s-au pus la adăpost pentru a nu fi trași la răspundere. De altfel, explică acesta pe blogul personal, festivalul deja face victime și sunt tot mai multe de la an la an.

Consultantul în afaceri acuză că de la o ediție la alta a festivalului Untold, „încălcarea legii, abuzul de putere, impactul toxic și riscurile grave la care sunt supuși participanții și localnicii sunt tot mai mari”.

„Lăcomia și iresponsabilitatea organizatorilor, dublate de inconștiența autorităților și complicitatea sponsorilor și partenerilor festivalului se îndreaptă cu viteză spre o tot mai previzibilă catastrofă”, mai scrie Șupeală pe blogul său.

Publicul Untold, pus în pericol de organizatorii festivalului

Acesta detaliază apoi argumentele pentru care crede că Untold se va solda cu o tragedie cândva la edițiile viitoare.

Primul este că publicul Untold deja a fost pus în pericol la concertul Imagine Dragons de vineri. Organizatorii au vândut 115.000 bilete fără a le spune că nu toți vor reuși să vadă spectacolul. „Mai mult, văzând ce presiune pun oamenii nemulțumiți la intrarea în stadion, au lăsat să intre în incintă mult mai mulți oameni decât capacitatea autorizată”, care este de 63.800 de persoane.

Organizatorii și primarul Emil Boc s-au scăpat pe Facebook și s-au lăudat că au adus pe stadion peste 100.000 de oameni. Dar apoi și-au dat seama care sunt implicațiile, așa că până și oficialitățile, inclsuiv purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, au acoperit ilegalitatea mințind că pe stadion au intrat 63.800 de persoane, capacitatea maximă autorizată.

Numai că în numeroasele imagini de la fața locului se vede foarte clar că „mulțimea a ocupat întreaga suprafață de pe stadion, nemaifiind accesibile sau măcar vizibile în vreun fel căile de evacuare în caz de urgență”.

„Și presa a publicat mai multe imagini de acest fel, dar în urma intervenției și presiunilor echipei de propagandă a festivalului unele dintre articolele și imaginile publicate au fost șterse peste noapte. Mușamalizarea încălcării legii și punerii în pericol a vieților oamenilor s-a bucurat și de complicitatea autorităților, care au dat o amendă simbolică organizatorilor, pentru a își construi un oarecare alibi”, mai scrie Doru Șupeală, pe blogul său. Amenda a fost de doar 2.500 de lei.

Acesta a amintit că, vineri seară, chiar înainte de concertul Imagine Dragons, pe scenă a izbucnit un incendiu la instalațiile de artificii, care a fost repede stins de echipele tehnice.

Doru Șupeală: Festivalul Untold înseamnă lăcomie, lăcomie și iar lăcomie

Șupeală explică apoi că se va ajunge la o tragedie la Untold deoarece organizatorilor nu le pasă decât de bani: „Bani, mulți bani. Tot mai mulți bani. Din orice sursă. Aceasta este singura preocupare reală a managerilor afacerii Untold. Se vede acest lucru tot mai limpede, de la un an la altul așteptările și strategia organizatorilor fiind concentrate pe a face bani cu orice preț”.

Iar victime ale festivalului există deja: „Organizatorii nu au niciun fel de reținere în a le propune minorilor și celorlalți participanți produsele industriei tutunului, băuturi alcoolice de toate felurile, băuturi răcoritoare, alimente și energizante cu efect demonstrat toxic asupra sănătății, dar și păcănele, pariuri și jocuri electronice care știm bine că nu produc decât jaf îndulcit artificial ca divertisment”.

Doru Șupeală: Untold, dispreț total față de lege și liniștea publică

Acesta a atras apoi atenția că oamenii au de suferit din cauza festivalului deoarece se aud îngrozitor muzica și artificiile toată noaptea, deși spectacolele trebuie să înceteze, conform legii, de la ora 23.00.

„Vinovatul principal este primarul Emil Boc, patron neoficial al afacerii și stăpân absolut al întregului sistem de instituții locale.
Autoritățile nu reușesc nicicum să măsoare decibelii emiși de Untold, pretextând că singurul decibelmetru care este autorizat pentru aceste măsurători se află încuiat într-un dulap la Agenția de Protecție a Mediului, iar acea instituție, ce să vezi!, nu lucrează noaptea, când are loc festivalul. Mai trebuie să vă spun că directorii acestei agenții și ai tuturor celorlalte instituții care ar trebui să intervină sunt numiți politic și fac parte din clica lui Edil Bloc? (…)

Aș adăuga aici că, în cazul a mii de locuitori ai Clujului din zona adiacentă stadionului, distrugerea liniștii publice are loc vreme de câteva săptămâni la rând, fiindcă o armată de utilaje și camioane lucrează zi și noapte la montarea și demontarea instalațiilor festivalului”, mai scrie Doru Șupeală, pe blogul său.

El a mai reproșat apoi faptul că Untold, „cu complicitatea rețelei de putere a lui Edil Bloc”, blochează accesul în Parcul Central pentru zeci de mii de persoane: „Oamenii în vârstă, mamele cu copii, dar și ceilalți cetățeni ai orașului nu au dreptul să intre în parcul central nu doar în cele patru zile de festival, ci accesul le este interzis sau restricționat vreme de aproape o lună, cât timp festivalul își montează gardurile de protecție și își amenajează standurile și celelalte acareturi”.

Mai grav, viețile clujenilor sunt puse în pericol de restrângerea accesului la serviciile publice de siguranță și la serviciile medicale de urgență: „O mare parte a resurselor publice este alocată abuziv pentru buna derulare a festivalului, în paralel traficul îngreunat de blocarea zonei centrale a orașului prelungind durata standard de intervenție a echipajelor medicale de urgență”.

Autoritățile închid ochii la ilegalitățile din jurul festivalului Untold

„Nu am niciun fel de încredere în autoritățile din Cluj care ar trebui să impună legea, să reprezinte interesele cetățenilor orașului și să garanteze siguranța și sănătatea oamenilor. În frunte cu Edil Bloc, primarul cu PR de fier care controlează ca un baron local toate instituțiile și majoritatea partidelor, autoritățile sunt complice ale abuzurilor comise de organizatorii festivalului încă de la prima ediție.

De altfel, jefuirea cetățenilor Clujului continuă cu tot mai mult spor la fiecare ediție. În acest an, de exemplu, întreg Parcul Central și toate străzile adiacente au fost închiriate de Edil Bloc către Untold cu ”exorbitanta” sumă de circa 10.000 de euro, pentru toată perioada în care acest spațiu a fost ocupat. Deși centrul orașului este ocupat de festival mai bine de o lună, contractul de închiriere se face doar pe patru zile, iar suma percepută este de 40 de bani pe metru pătrat pe zi”, a mai scris Doru Șupeală, pe blogul personal.

Șupeală: Organizatorii Untold și-au luat măsuri de precauție pentru a nu fi trași la răspundere în caz de tragedie

Consultantul în afaceri a susținut apoi că organizatorii Untold deja s-au pus la adăpost pentru situația în care chiar se produce o tragedie la festival și cineva trebuie tras la răspundere.

„Nu cred că vom vedea vreo reacție serioasă și responsabilă a autorităților, nici măcar atunci când se va produce o tragedie. Vor căuta, exact ca la Colectiv, să mușamalizeze faptele, să împiedice cu orice preț aflarea adevărului și să arunce vina, dacă va fi musai nevoie, pe vreun acar păun.

De altfel, putem observa încă de pe acum că organizatorii și-au luat măsurile de precauție complete, pentru a nu avea niciun fel de răspundere legală și materială, în cazul producerii unei tragedii.

Nu vi se pare deloc suspect faptul că, așa cum arată numeroase anchete de presă, firmele care organizează efectiv evenimentul (și își asumă răspunderea juridică) sunt parte a unei suveici de spălare de bani, fiind deținute în acte de o marionetă a adevăratului proprietar, sunt în risc financiar ridicat și sunt falimentare, fiind pline de datorii și neavând niciun ban în cont, în cazul în care ar trebui să plătească pentru un dezastru? (…) Nu vi se pare cel puțin imoral că firmele care îl organizează sunt mereu pe pierdere, deci nu plătesc niciun ban ca impozit pe profit la bugetul național? Chiar este așa de greu de ghicit că banii mulți făcuți ca profit din exploatarea lacomă a oricărei surse de venit sunt scoși din țară prin firme-paravan, către diverse paradisuri fiscale?”, a mai scris Doru Șupeală, pe blogul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`