USL a depus o contestație la CCR, prin care cere să nu se țină cont de pragul de la referendum

USL a depus o contestație la CCR, prin care cere să nu se țină cont de pragul de la referendum
Foto: adevarul.ro

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Ştefan Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri o sesizare la Curtea Constituţională, spunând că baza legală în care a fost convocat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României a fost Ordonanța de Urgență 41.

Aceștia apreciază în sesizare și că existența prgului de validare a referendumului reprezintă o încălcare a libertății și egalității votului, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Prin Ordonanța de Urgență 41, cvorumul era eliminat, deci nu era nevoie ca 50 la sută plus unu din persoanele cu drept de vot să se prezinte la urne pentru ca rezultatele referendumului să fie considerate valide.

Judecătorii Curții Constituționale se întrunesc miercuri, la ora 14:00, pentru a discuta validarea sau invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Documentele care conțin rezultatele finale ale referendumului au ajuns la sediul CC de la Brioul Electral Central în jurul orei 11:00.

Potrivit rezultatelor comunicate de BEC miercuri dimineață, prezența la vot a fost de 46,24%, adică de 8.459.053 alegători dintr-un total de 18.292.464 de persoane înscrise pe liste electorale.