Valeriu Gheorghiță: Sunt persoane vaccinate anti-COVID care au avut rezultate de mii ca nivel de anticorpi și altele care au zeci. Nu există o standardizare a rezultatelor

Valeriu Gheorghiță: Sunt persoane vaccinate anti-COVID care au avut rezultate de mii ca nivel de anticorpi și altele care au zeci. Nu există o standardizare a rezultatelor
Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că, deocamdată, nu există o metodă de determinare standardizată a nivelului de anticorpi formați după imunizare.

Valeriu Gheorghiță, despre nivelul de anticorpi după vaccinarea anti-COVID

Gheorghiță a susținut duminică, pentru Digi24, că la nivel național nu există un studiu pe această temă, dar astfel de evaluări se fac în „destul de multe” centre medicale. „Cu siguranță”, a mai spus el, la un moment dat autoritățile vor lua în calcul realizarea unui plan de evaluare a ratei de apariție a anticorpilor.

„În momentul de față, testele nu sunt standardizate. Avem persoane care au avut rezultate de mii ca nivel de anticorpi, și alte persoane care au zeci sau sute. Sunt metode diferite, nu există o standardizare a rezultatelor”, a declarat președintele CNCAV.

Despre cazul unei persoane care a susținut că, la același centru medical, titrul de anticorpi era mai mic după a doua doză, decât după prima, medicul a spus: „Probabil este vorba de determinare prin metode diferite”.

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că românii se vor putea vaccina anti-COVID-19 și în cabinetele medicilor de familie, spre sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Cel mai probabil, aici se vor folosi serurile produse de Johnson&Johnson și AstraZeneca.

Totodată, acesta a anunțat schimbări în platforma de programare pentru vaccinare: vor fi afișate timpul estimat până la vaccinare și tipul de ser administrat.

Urmăriți B1TV.ro și pe