Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării: Lucrăm la un serviciu militar voluntar, de scurtă durată, atât pentru bărbați, cât și pentru femei

Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării: Lucrăm la un serviciu militar voluntar, de scurtă durată, atât pentru bărbați, cât și pentru femei
Foto: Guvernul României / Facebook

Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, a declarat, luni, că Ministerul nu ia în calcul pentru moment serviciul militar obligatoriu, dar lucrează la un proiect de serviciu militar voluntar, de durată mai scurtă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Dîncu vorbește de serviciu militar voluntar pentru băieți și fete

„Întărirea capacității de apărare trebuie să aibă în vederea o întărirea capacității umane. Avem nevoie de o suplimentare a efectivelor profesionale. Nu este analizată în acest moment revenirea la serviciul militar obligatoriu din mai multe puncte de vedere”, a declarat Dîncu, la TVR, potrivit HotNews.

Acesta a invocat apoi printre motive cele de natură constituțională și economică. A punctat, de asemenea, că „analizele noastre arată că nu avem nevoie de forțe așa numeroase”.

Ministrul Apărării a mai spus că focusul e pe capacitarea rezerviștilor.

„Gândim în acest moment o altă soluție pentru un stagiu voluntar, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pentru o perioadă mai scurtă”, a mai declarat Dîncu.

Vasile Dîncu: Militarii nu au pensii nesimțite

Recent, ministrul Apărării a vorbit și despre pensiile militarilor.

„Pensiile militare sunt pensii de serviciu, pentru că în timpul exercitării profesiei, militarii au tot felul de restricții (spre exemplu, nu au voie să aibă inițiative antreprenoriale, familiilor lor le este interzisă participarea în anumite tipuri de afaceri).

Statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care militarii îl fac pe durata în care aceștia își exercită profesia. Nu putem vorbi despre pensiile militare în termeni de ‘pensii nesimțite’”, a susținut Dîncu.