Vicepreședinta Comisiei Europene, primită la Cotroceni. Klaus Iohannis a reiterat atașamentul profund pro-european al României și obiectivul referitor la finalizarea MCV

Vicepreședinta Comisiei Europene, primită la Cotroceni. Klaus Iohannis a reiterat atașamentul profund pro-european al României și obiectivul referitor la finalizarea MCV
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a primit-o luni la Palatul Cotroceni pe vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, context în care șeful statului a reiterat angajamentul profund pro-european al României și obiectivul referitor la finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Progresul în implementarea recomandărilor Comisiei Europene sub MCV a fost remarcat și în întâlnirea pe care au avut-o premierul Nicolae Ciucă și Vera Jourova la Palatul Victoria.

Ce au discutat Klaus Iohannis și vicepreședinta Comisiei Europene la Palatul Cotroceni

În cadrul discuțiilor cu Vera Jourova, notează Administrația Prezidențială, Președintele României a transmis aprecierea față de deschiderea Vicepreședintei Comisiei Europene pentru un dialog constructiv cu autoritățile române, precum și pentru cooperarea foarte bună în domeniile aferente portofoliului gestionat de oficialul european.

„Președintele României a reiterat, cu acest prilej, atașamentul profund pro-european al țării noastre și implicarea activă în procesul de aprofundare a Uniunii Europene, pe baza valorilor și principiilor comune, subliniind angajamentul politic pentru consolidarea statului de drept, reformele în domeniul justiției și lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a evocat evoluțiilor pozitive înregistrate până acum și a exprimat încrederea că eforturile și rezultatele obținute de România în domeniul reformei justiției și luptei împotriva corupției vor fi reflectate pozitiv în cadrul raportului aferent mecanismului european privind statul de drept pentru anul 2022.

„Totodată, Președintele României a reiterat obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pe baza evoluțiilor pozitive înregistrate de România, iar monitorizarea să continue exclusiv prin mecanismul Uniunii Europene privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre”, spune Administrația Prezidențială.

În altă ordine de idei, șeful statului român a accentuat necesitatea unui sprijin din partea Comisiei Europene pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

„Președintele Klaus Iohannis s-a referit la deciziile recente ale Consiliului European de acordare a statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și perspectivei europene pentru Georgia, accentuând necesitatea unui sprijin și a unui ghidaj corespunzător din partea Comisiei Europene pentru aceste state, în vederea îndeplinirii etapelor următoare”, se mai arată în același comunicat.

„Președintele României s-a referit și la situația de securitate din regiune, pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, prezentând măsurile de sprijin ale României atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni”, a mai menționat Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe