Victor Ponta: Vom depune plângeri penale împotriva celor care au făcut abuzuri legate de referendum

Victor Ponta: Vom depune plângeri penale împotriva celor care au făcut abuzuri legate de referendum

Premierul și copreședintele USL Victor Ponta a declarat, luni dimineață, într-o conferință de presă, că Uniunea Social Liberală are obligația de a proteja cetățenii de abuzurile pornite de la președintele suspendat și puse în practică de „instituții de represiune” care vor să schimbe rezultatul votului, referindu-se la anchetele procurorilor DNA din mai multe județe, cu privire la eventuale fraude electorale de la referendum.

„Este foarte clar, 8,5 milioane de români au votat la referendum, 7 milioane și jumătate pentru demiterea lui Traian Băsescu. Nu poți să schimbi votul cetățenilor printr-o acțiune de represiune decât, practic, comițând o lovitură de stat și încălcând toate normele democratice și toate normele privind statul de drept, norme care spun foarte clar că obligația și dreptul tuturor cetățenilor de a respecta Constituția și în mod explicit dreptul cetățenilor este un drept garantat, pentru care nicio persoană nu poater fi sancționată,” a spus acesta, adăugând că USL va acorda asistență juridică oamenilor „supuși la presiuni, la anchete, la abuzuri.”

De asmenea, premierul a afirmat că vor fi depuse plângeri penale împotriva tuturor celor care au comis abuzuri în cadrul acestor anchete și împotriva liderilor PDL care au încălcat Legea 3/2000 (Legrea referendumului), împiedicând oamenii să voteze la referendum. Astfel, USL vrea să vadă dacă procurorii, care „fără niciun fel de sesizare” au început anchete cu privire la eventuale voturi multiple, îi vor cerceta pe liderii PDL „care i-au împiedicat pe cetățeni să voteze,” a explicat premierul. Ca exemplu, Victor Ponta a dat cazuri în care primarii ar fi confiscat cărțile de identitate pentru a împiedica cetățenii să își exercite dreptul la vot.

Ponta a remarcat și faptul că „nu este foarte clar” cine a făcut plângerile, explicând că PDL a avut reprezentanți în toate secțiile de votare, care nu s-au sesizat în zilele de după referendum. Problemele au început după ce Curtea Constituțională a decis să amâne adoptare unei hotărâri și să se actualizeze listele.

„De atunci s-a pornit din partea președintelui suspendat, domnul Băsescu, și, la solicitarea acestuia, de către procurori, s-a pornit această prigoană împotriva oamenilor simpli, oameni care au votat și trebuie protejați,” a mai declarat premierul.

Nu în ultimul rând, premierul l-a avertizat pe Cristi Dănileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, să înceteze amenințările la adresa oamenilor și a jurnaliștilor, afirmând că acesta nu îl intimidează, iar cercetarea premierului sau a președintelui intermar nu intră în atribuțiile sale.

„Îl avertizez să nu mai amenințe oamenii, să nu mai amenințe jurnaliștii, să nu mai amenințe orice analist politic care are dreptul să spună orice părere și să își facă treaba conform legii,” a spus Ponta.

Declarații Victor Ponta, despre problemele legate de referendum

Embed: " />