Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri

Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
Foto: Violeta Alexandru / Facebook

Violeta Alexandru (PNL), fost ministru al Muncii, a susținut că rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare sau ca și cum cineva ar fi așteptat la cotitură. Alexandru a punctat că Ministerul de Finanțe trebuie să vegheze constant ca restul ministerelor să cheltuie pe proiecte banii ce le-au fost alocați și dacă fondurile nu sunt utilizate, să avertizeze din timp ministerele în cauză. Altfel, „înseamnă că ne comportăm ca și cum așteptăm la cotitură să se găsească un pretext contra unor ministere și contra unor miniștri”.

Precizările Violetei Alexandru vin în contextul în care premierul Florin Cîțu, care e și ministru interimar de Finanțe, a susținut că e gata prima variantă a rectificării bugetare, ce va fi aprobată în august. Cîțu a declarat de mai multe ori că ministerele care nu au cheltuit banii pe care i-au cerut trebuie să dea explicații.

Violeta Alexandru, despre rectificarea bugetară

„Când vine vorba despre rectificare, nu trebuie să pară că și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare. Nu trebuie să vină rectificarea ca și cum ar fi cineva așteptat la cotitură. Ministerele de linie și Ministerul Finanțelor trebuie să funcționeze ca o echipă. Finanțele au un rol capital în construirea/rectificarea bugetului. Acest rol nu poate fi exercitat din 6 în 6 luni”, a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Aceasta a explicat apoi că două zone mari oferă imaginea asupra managementului banilor publici: cheltuielile care reprezintă obligații de plată (pensii, salarii, etc) și banii pentru proiecte (din resurse naționale, co-finanțări la proiecte europene).

„Dacă aici nu se cheltuiesc fondurile, Ministerul Finanțelor vede din timp, dacă chiar vrea disciplină, și poate atenționa, printr-un sistem de Alertă situație cheltuieli, Ministerul de resort asupra necheltuirii/cheltuirii premature a banilor prevăzuți în buget. Asta dacă obiectivul este de a urmări și de a gestiona cheltuielile publice. (…)

Dacă obiectivul nu este acesta, înseamnă că ne comportăm ca și cum așteptăm la cotitură să se găsească un pretext contra unor ministere și contra unor miniștri. Nu este o abordare de echipă ci pare un pretext pentru ca un singur om să pară că face treabă și ordine iar ceilalți să pară că sunt slabi, incapabili, nepricepuți. Deci ar fi iresponsabili. Ori interesul este să meargă lucrurile. Nu mai avem timp în România pentru agende personale, e de făcut treabă”, a mai scris Violeta Alexandru, pe Facebook.