Virgil Popescu: „Termocentrala de la Mintia a fost pas cu pas distrusă, ca şi Complexul Energetic Hunedoara”. Ce rol ar fi avut Eugen Teodorovici sau Darius Vâlcov

Virgil Popescu: Termocentrala de la Mintia a fost pas cu pas distrusă, ca şi Complexul Energetic Hunedoara. Ce rol ar fi avut Eugen Teodorovici sau Darius Vâlcov
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat marţi că termocentrala de la Mintia a fost pas cu pas distrusă, ca şi Complexul Energetic Hunedoara, în ciuda faptului că sunt obiective strategice.

Virgil Popescu: Termocentrala de la Mintia a fost pas cu pas distrusă, ca şi Complexul Energetic Hunedoara

„Termocentrala de la Mintia cred că va trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Sunt de acord cu dvs. că este o termocentrală strategică. Este într-un nod strategic. Din păcate termocentrala de la Mintia, ca şi Complexul Energetic Hunedoara, a fost jefuită.

Da, a fost jefuită. Din 2013 s-a format Complexul Energetic Hunedoara – 0 datorii, 2019 – insolvenţă, 3 miliarde de lei datorii – oare unde s-au dus banii ăştia? 3 miliarde de lei datorii. A intrat în insolvenţă. În 2013 – tot atunci s-a aprobat un studiu de fezabilitate de către AGA de la acea vreme a complexului energetic în care s-a solicitat să se facă studiu pentru desulfurare şi instalaţia de slam dens, credeţi că s-a întâmplat ceva?

Nimic. S-au complăcut toţi în această situaţie până la insolvenţă”, a menţionat Virgil Popescu, la „Ora Guvernului”, scrie Agerpres.

Virgil Popescu a afirmat că termocentrala de la Mintia şi Complexul Energetic Hunedoara au primit o grea lovitură din cauza refuzului ministrului de Finanţe din 2015, de a aproba un ajutor de stat. Virgil Popescu nu a precizat despre cine este exact vorba, însă în perioada respectivă portofoliul finanțelor era exercitat de Eugen Teodorovici (noiembrie 2014 – martie 2015) sau de Darius Vâlcov (30 martie – 17 noiembrie 2015).

În momentul când eşti în insolvenţă, când ajungi în insolvenţă din cauza unui domn, ca să nu-i spun altfel, ministru de Finanţe din 2015 care nu a aprobat ajutorul de stat – nu a vrut să dea drumul la bani, să semneze Ordonanţa, ajutor aprobat la acea vreme de salvare pentru cumpărarea certificatelor de CO2, aşa cum am făcut noi la Oltenia şi am salvat.

Nu a vrut să îl aprobe până în aprilie, l-a aprobat în iulie, când certificatele de CO2 se cumpărau până în 30 aprilie. Ştiţi ce înseamnă asta? Înseamnă penalităţi de 100 de euro pe certificat. De asta a intrat în insolvenţă. V-aţi bătut joc domnilor, de termocentrala de la Mintia şi de Complexul Energetic Hunedoara. Şi apoi plângem de milă?

Da, vrem să salvăm termocentrala de la Mintia, vrem să salvăm locurile de muncă de acolo şi pe cea de la Paroşeni pentru că aceea este retehnologizată. Acolo nu are probleme de mediu. Termocentrala de la Mintia nu are aviz de mediu, nu are deloc autorizaţie de mediu. De aceea a fost oprită. (…) Deci, instanţa românească poate funcţiona doar pe depunere de autorizaţie numai că legea europeană, Directiva spune aşa: nicio instalaţie mare de ardere nu poate funcţiona fără autorizaţie, pe asta este infringement, să ştiţi”, a mai spus Virgil Popescu.

Ce soartă va avea Termocentrala de la Mintia

Virgil Popescu a susţinut că termocentrala de la Mintia „nu se va tăia la fier vechi”, acolo fiind căutat un investitor care să pună în loc cel puţin 800 de megawaţi.

„Termocentrala de la Mintia nu se va tăia la fier vechi. Termocentrala de la Mintia – acolo se caută un investitor care să pună în loc cel puţin 800 de megawaţi – că sunt gaz, că sunt gaz cu hidrogen, că sunt orice altă tehnologie de producere în bandă – aia se va face. La fel se va întâmpla şi cu Paroşeni. (…). Referitor la Hidrocentrala de pe Jiu, da, am avut săptămâna trecută discuţii cu Ministrul Mediului pentru că avem o problemă: sunt autorizaţii date înainte de definirea unor parcuri, unor rezervaţii naturale. Parlamentul trebuie să ne sprijine. Trebuie să venim cu un proiect legislativ şi să modificăm pentru toate investiţiile începute şi care nu sunt finalizate, iar ulterior, acestor investiţii care au avut avize s-au declarat parcuri naţionale – acolo trebuie să facem ceva. Investiţiile acelea trebuie făcute. Trebuie să finalizăm investiţiile de pe Jiu”, a mai spus ministrul Energiei.