Vlad Voiculescu susține că nu există „autor moral” în cazul pacientului mort în Belgia // Bolnavul a trecut pe la 3 spitale, iar transportul a durat 9 zile. Rafila: Eu cred că a fost un transfer greoi (VIDEO)

Vlad Voiculescu susține că nu există „autor moral” în cazul pacientului mort în Belgia // Bolnavul a trecut pe la 3 spitale, iar transportul a durat 9 zile. Rafila: Eu cred că a fost un transfer greoi (VIDEO)
Foto. Inquam Photos / George Călin

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat, luni, că nu există un „autor moral” în cazul pacientului cu arsuri grave din Constanța care a fost transportat în Belgia și a decedat acolo. Voiculescu a precizat că bolnavul a fost transferat imediat ce a fost posibil „din punct de vedere tehnic”. Asta deși procesul a durat nouă zile și, în acest timp, pacientul a fost plimbat la trei spitale din România. „Eu cred că a fost un transfer greoi”, a punctat profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD. La rândul său, medicul Ciprian Isacu, cel care l-a îngrijit pe pacient în Belgia, a ținut să precizeze că locul a fost găsit de familia bolnavului, căci autoritățile române nici de atât lucru nu au fost în stare.

Ministrul Vlad Voiculescu nu crede că există un „autor moral” în cazul pacientului mort în Belgia

„Dacă ar fi fost o singură persoană care să se fi opus acestui transfer, aş fi înţeles să vorbim despre un autor moral”, a declarat ministrul Sănătății, după dezbaterea moțiunii simple ce-l vizează.

Voiculescu a explicat apoi că Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care e responsabil cu găsirea centrului în străinătate și cu transferul efectiv al pacienților: „Dar nu putem să vorbim despre autori morali atât timp cât colegii de la DSU au făcut tot ce a depins de dânşii”.

„De îndată ce au găsit un centru, pacientul a fost transferat de îndată ce acest lucru a fost posibil din punct de vedere tehnic. Da, a existat o defecţiune a avionului. Acesta este un lucru pe care l-am aflat de la doctorul Arafat. De îndată ce s-a găsit o soluţie alternativă prin Ministerul Apărării pacientul a fost transferat. Pacientul a fost transferat de îndată ce s-a găsit un loc în străinătate şi deîndată ce transferul a fost tehnic posibil. Nu cred că putem să vorbim despre un autor moral”, a continuat ministrul Sănătății.

El a mai spus, în schimb, că se fac verificări legate de modul în care a fost tratat pacientul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Medicul Ciprian Isacu: Familia i-a găsit loc în Belgia pacientului cu arsuri

Luni seară, într-o intervenție pentru B1 TV, Ciprian Isacu, medicul care l-a îngrijit în Belgia pe acest pacient, a amintit faptul că locul în această țară i-a fost găsit de familie, nu de DSU.

„În primul rând, vreau să spun că locul la clinica mea l-a găsit familia și eu am aflat vineri, când am zis OK. Deci chiar familia a făcut treaba asta. (…) Eu am spus că pacientul a ajuns la mine pe 29. Domnul ministru a spus că s-a găsit locul. Vreau să spun că familia a găsit locul. Deci dacă tot suntem organizați să trimitem afară că nu știm să facem, sau nu vrem, sau nu putem, sau nu avem cu ce, deși de cinci ani e jenant, ar trebui să fie o celulă acolo care să spună ”îi trimitem afară!””, a declarat medicul.

Alexandru Rafila: Transferul pacientului cu arsuri în Belgia s-a făcut greoi

Și profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, susține că transferul bolnavului în Belgia s-a făcut cu dificultate.

„Eu cred că a fost un transfer greoi, pentru că, dacă ar fi fost prima dată când lucrul acesta s-ar fi întâmplat, atunci, sigur că puteam să găsim scuze. Gândiţi-vă că în mod repetat au fost astfel de situaţii după Colectiv, dar şi în perioada care a urmat tragediei de la Colectiv au fost astfel de situaţii şi speram să fie o procedură rapidă, care să evite complicarea situaţiei unor pacienţi”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Pacientul cu arsuri grave din Constanța a fost plimbat la trei spitale. Transferul în Belgia a durat 9 zile

Bărbatul suferise pe 20 ianuarie o arsură gravă prin electrocutare.

El a fost transportat iniţial la Spitalul de Urgenţă Constanţa, de acolo a fost dus la Spitalul Județean Iași, iar pe data de 28 ianuarie transportul pe cale aeriană în Belgia a fost anulat „din motive tehnice”, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Abia în următoarea zi a fost transferat în Belgia.

Pacientul, care avea 51 de ani, a murit luni.