Traian Băsescu: Rata șomajului în rândul tinerilor depășește 30%. De vină sunt și sistemele de educație

Traian Băsescu: Rata șomajului în rândul tinerilor depășește 30%. De vină sunt și sistemele de educație

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, înainte de a pleca la Conferința de la Paris pentru Ocuparea Tinerilor, că rata șomajului în rândul tinerilor este de 30%, astfel că, în Uniunea Europeană există 5,6 milioane de tineri fără un loc de muncă.

”Voi participa la o conferință pe tema Ocuparea Tinerilor. De ce problema de ocupare a tinerilor a devenit o prioritate în UE? Datorită situației reale: luna trecută, în UE, numărul șomerilor tineri era de 5,6 milioane, iar în zona euro numărul lor era de 3,6 milioane reprezentând circa 23% din nunărul șomerilor la nivelul Uniunii Europene, respectiv a zonei euro”, a declarat șeful statului.

”Principalul obiectiv al conferinței de la Paris este să dea un semnal că problema ocupării pe piața forței de muncă a tinerilor e o prioritate a Uniunii Europene. Aș vrea să precizez că partea tehnică o fac miniștrii muncii încă de azi dimineață (n.r. marți dimineață). Între 15:00 și 17:30 va avea loc întâlnirea șefilor de stat și de guvern în care se va adopta poziția politică despre fenomenul lipsei de muncă pentru generația tânără. Conferinta va prolejui un schimb de informații legate de reducerea numărului șomerilor în rândul tinerilor”, a precizat președintele.

Potrivit președintelui, la această conferință se vor căuta soluții pentru crearea unor locuri de muncă pentru tineri.

”Un alt subiect: Se vor căuta sopluții pentru implementarea rapidă și a programelor stabilie în UE. De ce e mare interesul pentru noi această conferință și programele care sunt finanțate între 1 ianuarie 2014- 31 decembrie 2015 cu 6 miliarde euro? Sunt importante pentru că avem trei regiuni în care șomajul depășește 30% din nunărul șomerilor: regiunea centru, sud-est și sud-Muntenia. Rata șomajului depășete 30%”, a susținut Băsescu.

Pe de altă parte, acesta a afirmat că sistemele sunt, într-o anumită măsură, vinovate de situația actuală de pe piața muncii.

”Unul din răspunsuri îl găsim în sistemele noastre de educație. Se pregătesc tineri în meserii în care nu e nevoie pe piața muncii. În principiu, acțiunile de reducere a șomajului în rândul tinerilor se vor baza pe trei priorități: integrarea pe piața muncii pe baza programelor de informare. Noua legislație a educției creează pentru România condițiile să răspundă pozitiv acestei nevoi de calificare a tinerilor. Legea reînființează școlile profesionale. S-a emis legea uceniciei și prin ministerul Muncii s-au creat structuri de orientare profesională”, a completat el.

”România a pierdut circa 10 ani în pregătiarea tinerilor. Liceele profesionale au fost desființate prin 98-99 de marea reformă Marga, pe principiul că nu au inginerii de ce să predea. Trebuie să predea profesorii. Viza să creeze materie primă pentru universități. Noua lege a reînființat școlile profesionale și s-au creat condții pentru ucenicie. Trebuie să rămânem consecvenți, iar companiile să preia tineri care optează pentru pregătire într-o meserie pe timpul școlii. Peste 22.000 tineri au intrat în astfel de școli și vor termina școala cu o meserie”, a subliniat președintele.

”Am ajuns să constatăm că fără a le da o meserie încă din școală îi sacrificăm. Un alt pilon al rezolvării problemei șomajului e o mai bună inserție pe piața muncii prin creșterea accesului la informații și acordarea unui sprijin individual. Ministerul Muncii a început să își creeze structurile care devin tot mai eficiente în consiliera tinerilor. Al treilea pilon: sprijinirea ocupării și a antreprenoriatul în rândul tinerilor”, a arătat șeful statului.

”Voi susține sistemul dual, ca tânărul în fara unei pregătiri teoretice să dobândească și abilități de a face o meserie până la terminarea școlii”, a încheiat Traian Băsescu.

Băsescu: Rata șomajului în rândul tinerilor a depășit 30%

Urmăriți B1TV.ro și pe
`