ATP și WTA lasă Wimbledon fără puncte pentru clasamentul mondial din cauză că i-a exclus pe sportivii din Rusia și Belarus. Cel mai prestigios turneu de tenis devine practic un eveniment amical

ATP și WTA lasă Wimbledon fără puncte pentru clasamentul mondial din cauză că i-a exclus pe sportivii din Rusia și Belarus. Cel mai prestigios turneu de tenis devine practic un eveniment amical
La momentul excluderii sale din Billie Jean King Cup și Cupa Davis, Federația Rusă era campioană la zi în ambele competiții. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Dubreuil Corinne/ABACA

ATP și WTA, forurile care gestionează tenisul masculin și cel feminin, au anunțat că nu vor acorda puncte în clasamentul mondial pentru participarea la Wimbledon, din cauză că organizatorii turneului de Grand Slam de pe iarba britanică au decis să îi excludă pe tenismenii ruși și belaruși ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.

ATP și WTA lasă Wimbledon fără puncte pentru clasamentele mondiale din tenisul masculin și cel feminin

După începutul invaziei, WTA și ATP au anunțat că interzic participarea Rusiei și Belarusului în competițiile pe echipe, cum ar fi Billie Jean King Cup sau Cupa Davis, unde rușii erau campioni en-titre. Pe de altă parte, le-au permis tenismenilor din cele două state să se înscrie în continuare la turneele internaționale din circuit, dar ca sportivi neutri, fără reprezentare națională.

Decizia de a lăsa Wimbledon fără puncte pentru ierarhia mondială practic va transforma cel mai faimos turneu de tenis de pe mapamond într-un eveniment amical.

„Abilitatea jucătorilor de orice naționalitate de a se înscrie la turnee pe baza meritelor și fără discriminare este fundamentală pentru Circuitul nostru”, a spus ATP.

„Decizia Wimbledon de a le interzice jucătorilor ruși și belaruși să mai participe în Regatul Unit în această vară subminează principiul și integritatea sistemului din Clasamentul ATP. Este totodată neconcordant cu acordul nostru de Clasament”, a adăugat ATP, care a sugerat că decizia ar putea fi inversată în cazul în care și Wimbledon renunță la interdicția aplicată sportivilor ruși și belaruși.

WTA, spune președintele Steve Simon, consideră că sportivii care participă la un sport individual „nu ar trebui să fie penalizați sau împiedicați să concureze doar pentru naționalitatea lor sau deciziile luate de guvernele țărilor lor”.

„Recenta decizie luată de All England Lawn Tennis Club și Lawn Tennis Association de a le interzice sportivilor să participe în următoarele evenimente de pe iarba Regatului Unit încalcă acest principiu fundamental”, a subliniat președintele WTA.

Inițiativa organizatorilor de la Wimbledon fusese criticată și de nume grele din circuit. Rafa Nadal, tenismenul cu cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie, a spus că decizia este nedreaptă. O reacție similară a avut și Novak Djokovic, liderul la zi din clasamentul ATP.

Urmăriți B1TV.ro și pe