B1.RO deschide un subiect delicat: Merită Simona HALEP să fie portdrapelul României la Olimpiada de la Tokyo? Ce părere au Mihai Covaliu, Mariana Bitang, Alina Dumitru, Ivan Patzaichin, Marian Dragulescu și Dumitru Graur (FOTO)

B1.RO deschide un subiect delicat: Merită Simona HALEP să fie portdrapelul României la Olimpiada de la Tokyo? Ce părere au Mihai Covaliu, Mariana Bitang, Alina Dumitru, Ivan Patzaichin, Marian Dragulescu și Dumitru Graur (FOTO)
Foto: Hepta.ro

EXCLUSIV ONLINE //Regret să vă anunț că am decis că nu voi participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Motivul deciziei mele este îngrijorarea vis-a-vis de pericolul pe care îl poate implica virusul Zika.

În 15 iulie 2016, Simona Halep publica acest anunț pe pagina sa de Facebook, punând atunci capăt speculațiilor despre participarea sa la Olimpiada din Brazilia. Un subiect sensibil încă de la acea vreme, având în vedere pasiunea românilor atât pentru tenis, cât și pentru Jocurile Olimpice.

De altfel, Halep are la activ o singură participare la Olimpiadă, la Londra, în 2012, când a pierdut încă din primul tur. Acum, după ce a fost o lungă perioadă numărul 1 mondial și după ce a câștigat deja turneele de la Roland Garros și Wimbledon, tenismena din România declara cu emoție că următorul ei obiectiv îl reprezintă obținerea unei medalii olimpice.

La întoarcerea în țară după turneul de la Wimbledon, Halep a fost întrebată de presă dacă și-ar dori ca la Olimpiada din Tokyo, din 2020, să fie portdrapelul României, la Ceremonia de deschidere. Ea a răspuns afirmativ, sub privirile marelui sportiv Mihai Covaliu, actualul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Totuși, lumea sportului nu a uitat retragerea sa de acum patru ani, iar cum în materie de medalii olimpice, România are o lungă tradiție la mai multe sporturi, s-a ridicat imediat o întrebare delicată. Merită Simona Halep onoarea de a purta drapelul României la Tokyo, în detrimentul altor sportivi de la gimnastică, scrimă sau canotaj, ca să dăm doar câteva exemple de discipline unde s-au obținut de-a lungul anilor un număr record de medalii?

B1.ro deschide acum acest subiect delicat, cu un an înainte de debutul unei Olimpiade unde sperăm în mod real ca Simona Halep să obțină medalia de aur în turneul feminin de tenis. Pe acest subiect, și-au spus părerea mari sportivi și comentatori români, tema fiind una deschisă, fiind de așteptat ca șirul reacțiilor să continue.

Președintele COSR, Mihai Covaliu: “Își dorește foarte mult, e onorant pentru noi”

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a fost primul care a răspuns pozitiv dorinței Simonei Halep de a purta drapelul României la Tokyo.

Mihai Covaliu și Simona Halep. Foto: Hepta.ro

„Ea își dorește foarte mult și e clar că în momentul în care starea ei fizică îi permite și e în cea mai bună formă să participe la jocurile olimpice, este foarte onorant pentru noi ca ea să fie purtătorul de drapel.

Nu are nici o legătură cu faptul că ea nu a participat la Rio, ea a participat, spre exemplu, în 2012 la Londra la Jocurile Olimpice„, a precizat Covaliu pentru B1.ro.

Mariana Bitang: “Este cazul să ieșim din specificul mioritic…”

Antrenoarea de gimnastică Mariana Bitang consideră că purtarea drapelului României la Olimpiadă este o onoare binemeritată de Simona Halep.

Că ne place sau nu, că place unora sau nu, Simona Halep la acest moment este sportivul numărul unu al României și este firesc ca și Comitetul Olimpic să acorde acestă onoare de a purta drapelul unui sportiv care are potențial real pentru o medalie olimpică„, a declarat Bitang pentru B1.ro.

Întrebată dacă alți sportivi cu performanțe olimpice ar putea fi deranjați de această alegere Mariana Bitang a continuat: „Cred că este cazul să ieșim din specificul mioritic și să nu căutăm să despicăm firul în patru. La momentul zero, la acest moment, Simona Halep este evident cel mai bun sportiv și cel mai bun ambasador al României. Asta nu înseamnă că ceilalți spotivi, pentru că trebuie să recunoaștem că mai sunt sportivi în activitate care au un palmares impresionant, trebuie subestimați. Au fost ediții de jocuri olimpice unde erau zeci de campioni olimpici, dar doar unul trebuia să ducă drapelul. Și în momentul acesta consider că Simona Halep este totuși cel mai cunoscut sportiv, și cel mai reprezentativ sportiv pentru România.

Alina Dumitru: “Alegerea se ia în funcție de rezultate / Se pare că s-a decis deja…”

Campioana olimpică la judo Alina Dumitru a fost surprinsă de rapiditatea cu care s-a facut propunerea.

Alegerea se ia în funcție de rezultate. Într-adevăr, rezultatul cel mai bun duce drapelul, dar încă nu sunt cunoscute exact toate rezultatele. Mai sunt fetele de la canotaj, care ar trebui să aibă Campionat Mondial, Campionat European, mai sunt sporturile individuale la care mai sunt Campionate Mondiale și de aici se decide… dar se pare că s-a decis deja.

Da, Simona este o campioană, la fel ca și noi celelalte, multă muncă la mijloc, e o decizie ok zic eu. E o decizie ok zic eu, sper ca celelalte sportive să fie de acord. Din punctul meu de vedere e ok, acum întrebați spotivele în activitate mai degrabă, că ele sunt în măsură să spună mai multe„, a declarat Alina Dumitru pentru B1.ro

Ivan Patzaichin: “Dacă ea dorește acest lucru, foarte frumos…”

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canotaj, s-a arătat impresionat de performanța Simonei Halep.

Ivan Patzaichin și prințul Charles. Foto: Hepta.ro

Foarte frumos, dacă i-a fost propus, foarte frumos. Merită! Este poate una din cele mai bune sportive la ora actuală. Va fi un Comitet Executiv care va alege, ea merită, dacă va participa că știu că în alte țări foarte puțini sportivi la tenis participă și la olimpiadă. Dar ea dacă dorește acest lucru, foarte frumos.

Dacă i s-a propus, și așa este unică, este prima dată când România câștigă un asemenea titlu la Wimbledon, e foarte frumos, sportul este olimpic, de ce nu? E cunoscută, e vizibilă, de ce nu?„, a precizat Patzaichin pentru B1.ro.

Marian Drăgulescu: “Cred că este o alegere bună”

Gimnastul român Marian Drăgulescu este, de asemenea, un fan al Simonei Halep.

Mi se pare că a reușit o performanță extraordinară, primul român care a ajuns să câștige turneul de la Wimbledon, a fost numărul unu, e al doilea Grand Slem, cred că are tot ce-i trebuie. Cred că este o alegere bună, cred că se mai ține cont și de forma de moment, și de performanță. De ce nu?„, a spus acesta, pentru B1.ro.

Dumitru Graur: “Simona Halep a ajuns la performanțe nemaiîntâlnite de pe vremea Nadiei Comăneci”

Comentatorul sportiv Dumitru Graur, un jurnalist cu o vastă experiență în Jocurile Olimpice, spune că de la Nadia Comâneci, o sportivă din România nu a mai realizat o asemenea performanță ca Simona Halep.

Simona Halep reprezintă în momentul de față vârful sportului românesc. Fără ea nu am fi ajuns acolo unde suntem în momentul de față, admirată de o lume întreagă a sportului și nu numai.

Simona Halep a ajuns la performanțe neîntâlnite de foarte multă vreme, probabil de pe vremea Nadiei Comaneci, la asemenea înălțime a performanțelor. Astfel încât orice decizie va fi luată, pentru că ea nu cred ca a fost luată încă, este o decizie luată de Comitetul executiv al Comitetului Olimpic și sportiv Român.

După cum Mihai Covaliu a anunțat, probabil ca va fi luată în sensul acesta. Va fi o mare cinste pentru Simona și va fi o mare cinste pentru întreg sportul românesc să o vedem putătoare de drapel la Tokio„, a declarat Dumitru Graur pentru B1.ro

În așteptarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

Jocurile Olimpice de la Tokio se vor desfășura în anul 2020, în perioada 24 iulie – 9 august.

La Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, unde Simona Halep nu a participat, România a obținut prima medalie olimpică din istoria tenisului românesc. Atunci, cuplul Horia Tecău și Florin Mergea au câștigat medalia de argint, în proba de dublu.

La Rio, în 2016, portdrapelul României a fost gimnasta Cătălina Ponor.