DEZVĂLUIRI DIN INFERN: O fostă judokană de 18 ani povesteşte ororile la care a fost supusă la lotul olimpic: M-au bătut, mi-au rupt piciorul, m-au umilit… Nu-i mai pot numi oameni! (FOTO)

DEZVĂLUIRI DIN INFERN: O fostă judokană de 18 ani povesteşte ororile la care a fost supusă la lotul olimpic: M-au bătut, mi-au rupt piciorul, m-au umilit... Nu-i mai pot numi oameni! (FOTO)

Imensul scandal sexual izbucnit la Federația Română de Judo după ce Florin Bercean, vicepreşedintele instituţiei, a fost înregistrat în timp ce invoca mai multe episoade de sex cu minore în hotelul federaţiei de la Cluj-Napoca, scoate la iveală detalii terifiante despre calvarul de la lotul naţional.

O fostă judokană de la echipă, Cătălina Rob Ditan, 18 ani, a povestit clipele cumplite prin care a trecut la Centrul olimpic de la Cluj, în primăvara anului 2014.

Ea a descris, pentru gsp.ro,cum a fost lovită repetat în cap de antrenorul Florin Bercean, cum i-a fracturat un deget de la picior secundul Gianina Andreica și cum arată inclusiv ]n prezent ”regimul de teroare și spălare pe creier de la Cluj”.

Cătălina Rob Ditan a practicat judo până în vara trecută. În 2013/2014, pe când avea doar 13-14 ani, a făcut parte din lotul național pentru circa 6-7 luni și s-a pregătit în centrul de la Cluj, coordonat de Florin Bercean.

„La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. Nu-i interesează dacă te doare ceva sau dacă ai ceva pe suflet. Acolo se trăiește într-o teroare continuă!”, spune fosta judokană.

„La un antrenament, căzusem cu piciorul stâng în afara saltelei și am suferit o contuzie ușoară. Nu era ceva grav, doar mă durea ușor când mergeam și nu mai puteam continua pregătirea pe moment. I-am semnalat imediat antrenoarei Gianina Andreica faptul că m-am lovit mai rău la degetul mic. ‘Vino la mine, că te rezolv eu!’, îmi zice. Mi-a luat piciorul și a tras brusc de el. În acel moment, s-a auzit cum a pocnit și am simțit pur și simplu cum s-a rupt degetul! O durere groaznică!”, a mai povestit fata.

„Deși am cerut repetat să mă ducă la doctor, m-au ținut două săptămâni fără niciun control! Mergeam șchiopătând, piciorul era vânăt, apăruseră firicele de sânge. Nu mai dormeam noaptea de atâta chin! M-au scos câteva zile chiar la antrenament, am lucrat la partea superioară a corpului. Abia după ce au insistat părinții telefonic am mers la medic, unde mi-au descoperit, într-adevăr, o fisură la deget și mi-au recomandat repaus total de trei săptămâni. Doctorul și-a dat seama că e o leziune mai veche, dar antrenoarea cu care am fost la spital a anunțat că se întâmplase în urmă cu patru zile, ceea ce era fals”, mai spune Cătălina.

Fetei i-a fost pus piciorul în ghips şi aşa a plecat cu lotul în pregătire la Izvorani, deoarece urmau campionatele naționale juvenile.
„N-a durat nicio săptămână, iar una dintre antrenoare, Ana Maria Mititelu, mi-a scos ghipsul cu de la sine putere. L-a tăiat cu o foarfecă și m-a trimis să alerg ca să slăbesc. N-am făcut deloc recuperare și m-au băgat și în concurs, la Onești, unde am luat locul trei. (…) Mi-au dat ei o orteză și câteva pastile să-mi mai potolească durerile, să mă pot bate pe saltea. Am tras de mine, știind că, dacă nu iau un loc bun, urmează la sală certurile, jignirile și acuzele că nu sunt în stare de nimic”, rememorează fosta sportivă.
Ea spune că urmările sunt vizibile şi în prezent: „Am deficiențe de echilibru, nu mai pot sta într-un singur picior, iar dacă mă lovesc din întâmplare am dureri câteva zile”.

Potrivit sursei citate, documentele medicale puse la dispoziție de Cătălina îi confirmă povestea.

Evenimentele prin care a trecut ulterior sunt şi mai îngrozitoare.
„La Cluj, am mâncat și bătaie în toată regula din partea lui Florin Bercean. E cel mai urât moment prin care am trecut. La sfârșitul fiecărui antrenament, intram într-o cameră vecină, unde se făcea proba cântarului.
Era acolo doar antrenorul și sportivul, unul câte unul. Într-o zi, am depășit greutatea cu câteva sute de grame. Resimțisem foamea, nu mai rezistam să rabd, fiindcă, în lipsa mâncării suficiente, nu puteam nici să stau în bancă la școală de rău ce-mi era. Pur și simplu, trebuia să mănânc pentru a mai putea sta în picioare.
Când a văzut că am depășit greutatea pentru categorie, domnul Bercean s-a enervat rău, a început să urle, să mă înjure și mi-a dat o palmă peste cap, de la spate! Eu stăteam cu fața la un perete, iar din lovitură m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier aflat lângă noi”, mai spune fata.

(Foto: Cristi Preda / GSP)

Scenele par desprinse parcă dintr-un film de groază.
„Eram deja sătulă de aceste tratamente. Am țipat, aruncam cu acuze la adresa dânsului, dar nu s-a oprit. S-a enervat și mai tare și, în timp ce eram întinsă pe jos, mi-a mai dat câteva palme în cap. Stăteam ghemuită la picioarele lui, încercam să mă protejez, dar el tot continua să mă lovească. Vă dați seama ce greutate are mâna unui judokan aplicată pe un copil de 40 de kilograme?!”, povesteşte Cătălina.

Ea a vorbit şi despre „‘Charlene”, adică Ana Maria Mititelu, componentă a staff-ului tehnic de la Cluj.
„Era omul care ne controla total și dădea informațiile mai departe la Bercean”, explică fosta sportivă, adăugând: „Charlene ne lua telefoanele peste noapte, ne umbla prin ele, iar apoi, dimineață, începea să ne avertizeze în legătură cu mesajele sau pozele găsite. Era un fel de spălare pe creier. Ea a fost în mijlocul evenimentului care mi-a pus capac și m-a determinat să plec de la lot. M-am trezit într-o zi mai târziu, fiindcă n-aveam telefon să-l pun să sune. Mă grăbeam să merg la școală. Am lăsat cam dezordine în urma mea, fusese doar un accident, iar când m-am întors de la cursuri mi-am găsit jumătate din haine aruncate pe geam, în noroi, pe lateralul hotelului, iar restul stăteau sub duș, curgea apa pe ele!”.

După plecarea de la Cluj, fata a mai făcut judo la București, dar „oasele mele erau terminate, cum sunt și acum, din cauza suprasolicitării”.
Ea a renunțat la sportul de performanță, are mai multe joburi în Capitală și-și caută un nou drum în viață.

„Nu-i mai pot numi oameni pe aceste ființe. N-aș vrea să mai profeseze niciodată în judo, pentru că au distrus și distrug generații întregi de sportivi foarte buni prin atitudinea lor”, mai spune Cătălina.

„Florin Bercean avea un vocabular bogat în materie de înjurături. Dacă nu se ajungea la bătăi cu pumni și cu picioare, erau la ordinea zilei palmele, limbajul jignitor sau amenințările cu datul afară”, susţine fata, adăugând: „La Cluj funcționează și acum un regim de teroare. Iar dacă șefii federației cunosc lucrurile astea și totuși îi susțin pe acești antrenori, înseamnă că beneficiază și ei de niște avantaje”
„Una dintre antrenoare m-a făcut curvă și panaramă pentru că aveam o relație banală, ca între copii, cu un băiat de la lot. Îl avertiza pe el: ‘Vezi să n-o lași gravidă!’. Nici nu putea fi vorba despre așa ceva, dar se foloseau de orice ca să te umilească, să te facă să te simți inferior”, a mai povestit fosta judokană.

Niciunul dintre antrenorii invocați de Cătălina Rob Ditan nu a oferit un punct de vedere referitor la cazurile relatate de fată.