Champions League și Europa League, „interzise” din 2021. Cifrele dramatice care reflectă declinul fotbalului românesc

Champions League și Europa League, „interzise din 2021. Cifrele dramatice care reflectă declinul fotbalului românesc
Foto: Sport.ro

Au trecut vremurile în care cluburile românești de fotbaljucau în Champions League an de an. Cândva, România trimitea echipe direct în grupele competițieisupremeși în UEFA Cup. În acest moment, se chinuie în tururile preliminare, iar o calificare în grupele Europa League reprezintă o ispravă cel puțin mulțumitoare.

CFR Cluj a bifat în sezonul 2012-2013 un record de puncte pentru o echipă românească în UEFA Champions League. Într-o grupă de foc cu Manchester United, Sporting Braga și Galatasaray, ardelenii au reușit să facă10puncte. Astfel, au depășit Unirea Urziceni, care tot cu Dan Petrecu pe bancă, a obținut 8 puncte în sezonul 2009-2010, într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart și Rangers.

Fără echipă în Champions League de 7 ani, acum, cluburileși suporterii români s-au împăcat deja cu eșecurile în ceea ce privește necalificarea în cea mai importantă competiție intercluburi. Înfrângerea suferită de CFR Cluj în fața celor de la Dinamo Zagreb aseară nu a fost privită cu mare dezamăgire în rândul oamenilor din fotbal. Același lucru nu s-ar fi putut spune dacă eșecul ar fi fost suferit în urmă cu un deceniu, când România avea un coeficient mult mai bun decât în prezent.

Fotbalul românesc continuă să rămână în derivă. Investițiile sunt minime. Jucătorii străini care vin în România sunt transferațigratis, pe salarii mici, comparativ cu cele din restul Europei,iar talentul fotbaliștilor formați în România încă nu a ajuns la nivelul lacare să poată face diferența în competițiile continentale. Astfel, coeficientul țării noastre, potrivit UEFA, a căzut în prăpastie. Odată cu eșecul CFR-ului în fața croaților, perspectivele sunt și mai pesimiste.

România, în prăpastie din punct de vedere fotbalistic. Coeficientul UEFA vorbește de la sine

România a ajuns pe locul 28 în ierarhia coeficienților UEFA, cifră care se realizează prin suma coeficienților din ultimii 5 ani, acordați în funcție de performanțele din competițiile europene.

Astfel, România este devansată de țări precum Cipru, Israel, Kazakhstan, Belarus, Azerbaijan și Bulgaria. Mai precis, România are un coeficient de 16.700. Cea mai bună performanță din ultimii 5 ani a fost bifată anul trecut, prin evoluția de senzație a celor de la CFR Cluj în tururile preliminare pentru Champions League, respectiv în Europa League. 5.875 de puncte a obținut România în sezonul 2019-2020, în timp ce în anii precedenți, cifrele au fost infime, între 2.375 și 3.300.

Spania este lider, cu 102.283 de puncte, urmată de Anglia (90.462 puncte), Germania (74.784 puncte), Italia (70.653 puncte) și Franța (49.449 puncte). În total, 55 de state sunt înregistrate în evidența UEFA.

În urmă cu 10 ani, România era pe locul 14 în topul coeficienților, înaintea unor țări precum Scoția, Elveția, Israel, Cehia, Austria, Bulgaria, Croația și Suedia. La acea vreme, țara noastră avea un coeficient de 25.824, care se sprijinea puternic pe performanțele din sezonul2006-2007. 11.333 de puncte reușiseră să obțină echipele românești în acel sezon.

În 2009-2010, România a fost pe locul 8, cu 39.491 de puncte, în fața Portugaliei, Olandei, Turciei și greciei. 16.833 de puncte a reușit să obțină echipele românești în cupele europene, în frunte cu Steaua, în sezonul 2005-2006.

Acum pare greu de crezut, dar în sezonul 2008/2009 România a fost pe locul 9 în topul coeficienților, iar în sezoanele 2006-2007 și 2007-2008, pe locul 7.

România se pregătește de Liga a 3-a

„Lăsați-ne să ne pregătim pentru Champions League” devine „lăsați-ne să ne pregătim pentru Europa League Conference League”.

Până și participarea în Eurpa League va deveni o misiune aproape imposibilă pentru echipele românești. UEFA a anunțat că din 2021 va organiza Europa Conference League, un fel de „Liga a 3-a” a competițiilor europene. Astfel, numărul de echipe din Europa League se va restrânge de la 48 la 32.

Țările din top 5 vor trimite câte o sigură echipă, în timp ce restul statelor vor fi reprezentate de câte două formații. În cazul României, câștigătoarea Cupei și echipele clasate de pe locurile 2 și 3 ar urma să ia startul în noua competiție.

Urmăriți B1TV.ro și pe