Cine este Laurel Hubbard, primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice. Decizia a provocat un scandal uriaș

Cine este Laurel Hubbard, primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice. Decizia a provocat un scandal uriaș
Laurel Hubbard

Laurel Hubbard este un nou caz șocant în lumea sportului, un halterofil transgender care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba feminină. Sportivul din Noua Zeelandă s-a născut bărbat, dar spune că mintea îl face să se simtă mai bine într-un rol de femeie.

În vârstă de 43 de ani, Hubbard a devenit transgender în anul 2012, când și-a făcut schimbare de sex, iar înainte de a face acest pas, a concurat la competițiile masculine de haltere. Patru ani mai târziu a început să se dueleze cu femeile. La Olimpiada din 2021, el va participa împotriva persoanelor de sex feminin, la categoria grea, de peste 87 de kilograme.

Laurel profită de modificarea de regulament adoptată de Comitetul Olimpic Internațional în anul 2015, care prevede că un atlet transgender poate participa în probele feminine, dacă nivelul de testosteron este sub un anumit prag.

Val de reacții pline de stupoare după ce halterofilul Laurel Hubbard a fost acceptat să concureze împotriva femeilor la Jocurile Olimpice

Anna Vanbellinghen, cunoscută halterofilă din Belgia, a luat atitudine. Ea protestează față de decizia forurilor internaționale, care l-au validat pe Laurel Hubbard în proba feminină, deși acesta are forță de bărbat. Sportiva trage semnalul de alarmă: acceptarea lui Hubbard în concurs reprezintă o dezavantajare a persoanelor de sex feminin, o discriminare.

„Oricine s-a antrenat și a practicat acest sport la un nivel ridicat știe acest adevăr: este nedrept față de ceilalți atleți. Unii ratează oportunități unice în viață din cauza asta, calificări la Olimpiadă sau chiar medalii, iar noi nu avem nicio putere de decizie”, a declarat Anna Vanbellinghen.

Și Federația Australiană a încercat să-l blocheze pe Hubbard în trecut, pentru a participa la Jocurile Commonwealth-ului, dar reclamația a fost respinsă. Totuși, Laurel nu a mai participat pentru că s-a accidentat.

Jurnalistul american Joe Rogan, cunoscut în special de fanii sporturilor de contact, și-a exprimat dezacordul cu privire la decizia halucinantă a forurilor de conducere din sport.

„Este o nebunie (…) Imaginează-ți dacă ai avea o fică ce s-a antrenat toată viața ca să devină halterofilă și apare acest băiețaș care decide să se identifice ca femeie. Este pur și simplu o nebunie! Nu are legătură cu toleranța sau cu a fi deschis la minte. Are de a face cu logica”, a declarat Rogan în podcastul JRE Clips.

Ce înseamnă transgender

Un transgender este o persoană care „suferă de incongruență de gen”, potrivit explicației medicale. Practic, transgenderii deși s-au născut bărbați, se simt mai degrabă femei, iar cauzele reprezintă un amplu subiect de controversă.

Reprezentanții minorității LGBT+ susțin că transgenderii „așa s-au născut”, în timp ce alții cred că factorii externi, experiențele persoane acumulate de-a lungul timpului determină astfel de anomalii.

Urmăriți B1TV.ro și pe