Der Spiegel, întrebarea momentului: Și-a falsificat Novak Djokovic testul pozitiv? Ancheta jurnaliștilor germani ar putea detona apărarea sârbului

Der Spiegel, întrebarea momentului: Și-a falsificat Novak Djokovic testul pozitiv? Ancheta jurnaliștilor germani ar putea detona apărarea sârbului
Novak Djokovic a cucerit Australian Open de nouă ori, un record all time, fiind de altfel câștigătorul ultimelor trei ediții, o performanță fără precedent în Era Open. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Tess Derry

Novak Djokovic, liderul ATP, susține că a fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 în data de 16 decembrie, însă rezultatul digital al testului său sugerează altceva, relatează jurnaliștii de la Der Spiegel, care spun că această situație și o declarație bănuită ca fiind falsă i-ar putea crea noi probleme superstarului sârb.

Testul pozitiv a fost principalul argument al lui Novak Djokovic în fața judecătorilor australieni, notează Der Spiegel

Un test cu numărul 7.371.999 trebuia să fie în esență biletul lui Novak Djokovic pentru o intrare fără probleme în Australia. De altfel, acest test a fost principalul argument pe care l-a prezentat tenismenul nevaccinat în fața autorităților australiene.

Testul de tip PCR a fost efectuat la 1:05 PM, ora Serbiei, în data de 16 decembrie, iar rezultatul pozitiv a venit șapte ore mai târziu – cel puțin aceasta este versiunea prezentată în documentația elaborată de Institutul de sănătate publică al Serbiei, care a fost prezentată ulterior de avocații lui Djokovic în fața instanței australiene. Cu toate acestea, o privire mai atentă a ridicat semne de întrebare, susține Der Spiegel.

Datele digitale sugerează că rezultatele testului nu sunt nicidecum din data de 16 decembrie. Pe toate rezultatele digitale există o amprentă temporală care indică data de 26 decembrie. În general, astfel de amprente digitale sunt produse automat de sistemele de testare, marcând momentul în care testul a intrat în baza de date, o procedură care de obicei se petrece la câteva minute după ce a devenit disponibil rezultatul.

Totuși, notează Der Spiegel, o altă posibilitate ar fi ca amprenta de timp să fi fost generată când persoana testată a descărcat rezultatul de pe server.

Avocații sârbului au prezentat și un al doilea test, unul negativ, prin care au încercat să demonstreze că Djokovic s-a recuperat după COVID-19. Potrivit documentației, testul a fost efectuat în 22 decembrie, situație confirmată inclusiv de amprenta digitală.

Mai mult decât atât, testele au și coduri QR, iar Der Spiegel l-a scanat pe cel care ar fi fost efectuat în 16 decembrie. Ei bine, rezultatul scanării a arătat că testul ar fi fost negativ – o situație care ar fi năruit cazul lui Djokovic în instanță. La doar o oră distanță, o a doua scanare a relevat un rezultat pozitiv.

Mai există și un alt aspect care ridică semne de întrebare. Sistemul de testare din Serbia acordă un număr de identificare pentru fiecare test efectuat. Deși testul pe care l-ar fi efectuat Djokovic în 16 decembrie a avut numărul 7.371.999, cel negativ din 22 decembrie a fost cu 50.000 de poziții mai mic.

Ultima oră
10:46 - Daniela Crudu, în lacrimi în emisiunea lui nea Marin. Comentariul prezentatorului a făcut-o să plângă în hohote, la Antena 1 (VIDEO)
10:43 - Fiica cea mică a lui Adrian Minune se pregătește de nuntă la doar 18 ani. Adriana Simionescu: „Eu nu concep să divorțezi. Ți-ai ales persoana nepotrivită, rămâi nefericită până la adânci bătrâneți” (GALERIE FOTO)
10:38 - Radu Țincu: Valul 5 durează mai mult în Europa pentru că Omicron se transmite mult mai repede. În România e posibil să ajungem chiar la o triplare a numărului de cazuri în perioada următoare (VIDEO)
10:18 - Adolescent înjunghiat la Timișoara. Băiatul se îndrepta spre școală și ar fi avut o altercație
10:12 - Tranzacţie de 70 de miliarde de dolari: Microsoft cumpără Activision Blizzard
10:04 - Tentativă de omor la metroul din București. O femeie a încercat să arunce două persoane în fața trenului, la stația Lujerului (VIDEO)
09:56 - Record de decese COVID-19 în Australia, unde spitalele resimt tot mai mult presiunea variantei Omicron
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări