Elisabeta Lipă, despre performanțele din canotaj și eforturile depuse: M-am milogit la toți miniștrii, dar banii nu rezolvă totul, avem nevoie și de specialiști / Generația asta de copii e altfel, nu are frică de nimic (VIDEO)

Elisabeta Lipă, despre performanțele din canotaj și eforturile depuse: M-am milogit la toți miniștrii, dar banii nu rezolvă totul, avem nevoie și de specialiști / Generația asta de copii e altfel, nu are frică de nimic (VIDEO)
Foto: Elisabeta Lipa / Faceboook

Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, a vorbit miercuri, pentru B1 TV, despre performanța extraordinară obținută de sportivii români la Europenele de Canotaj de la Munchen – opt medalii, din care cinci de aur, și locul secund în clasamentul pe medalii, după Marea Britanie.

Lipă a vorbit și despre noua generație de sportivi, lipsa de finanțare din domeniu și despre absența oficialilor Ministerului de la festivitatea de revenire a canotorilor în România.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Elisabeta Lipă, despre noua generație de sportivi și nevoia de finanțare

Întrebată cum au reușit această performanță, în contextul în care sportul românesc în general e cronic subfinanțat, Lipă a răspuns: „Deci să folosesc un termen nu prea elegant… Având în vedere că acesta e locul nostru de pregătire, m-am milogit la toți miniștrii care au fost la conducerea Ministerului”.

S-au făcut investiții mari, iar acum există o bază de pregătire de care canotorii sunt mândri, a precizat ea.

„Eu pentru sportivii noștri vreau să fac tot ce ține de mine și chiar mai mult, să aibă tot ce n-am avut eu când am fost ca ei. Știu ce nevoi sunt, de ce are nevoie sportul nostru. Nu e suficient doar să fii talentat și să-ți dorești, trebuie să ai condiții de pregătire, refacere, cercetare, medicină. (…)

De cele mai multe ori nu banii rezolvă totul, avem nevoie și de specialiști care să ne ajute și rolul nostru ca președinți de federație este acesta: să fim dați afară pe ușă și noi să intrăm pe geam! Că altfel nu reușești doar cu finanțarea de la bugetul de stat și sporitul are nevoie ca de aer de zona privată, care să vină alături de noi. (…)

Generația asta de copii e altfel decât au fost generațiile de dinainte și cu generația mea nici nu se compară. E o generație care spune lucrurilor pe nume, care nu are rețineri, nu are frică de nimic, care cere explicații când e creată o nedreptate. Acești copii au apărut la gimnastică, scrimă, tenis de masă, canotaj, nu mai zic de David Popovici, care e un supertalent, care nu a venit de nicăieri. El nu a fost băgat în seamă până a realizat marea performanță, dar el de copil a avut rezultate”, a mai declarat Elisabeta Lipă.

Elisabeta Lipă, despre absența lui Eduard Novak de la revenirea canotorilor în România

Președinta Federației de Canotaj a vorbit și despre incidentul de la revenirea canotorilor români. Pe aeroport, aceștia nu au fost primiți de niciun oficial al Ministerului Sportului. Ministrul Eduard Novak a susținut că Federația Română de Canotaj a organizat primirea și nu a trimis nicio invitație la Minister. De cealaltă parte, Lipă a afirmat marți, pentru B1 TV, că ar fi fost jenant să se facă așa ceva și că nu e nevoie de invitație specială.

„Bănuiesc, având în vedere că a fost o zi de mare sărbătoare luni și a fost zi liberă, personalul ministerului a fost și el în vacanță.

Imaginați-vă ce trebuia să fac eu, să sun să spun ”Sunt Elisabeta Lipă, lotul României a cucerit 8 medalii, vă rog să mă felicitați și noi aterizăm luni la ora 12.00, la salonul oficial, aeronava nr…”.

Eu vreau să cred că a fost o scăpare regretabilă, că nu avea voie să se întâmple. Greșeala e a biroului de comunciare, consilierii ministrului, care aveau obligația să-i aducă la cunoștință”, a mai afirmat acum Elisabeta Lipă.

Urmăriți B1TV.ro și pe