Jandarmeria, primele declarații despre controalele contestate de ultrași: „Pe durata meciurilor anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces”

Jandarmeria, primele declarații despre controalele contestate de ultrași: „Pe durata meciurilor anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces”
Foto: Hepta.ro / SportPictures / Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Jandarmeria a oferit o serie despre explicații despre controalele efectuate în ultima perioadă la intrarea pe stadioane și susține că măsurile sunt legale, iar întețirea lor vine ca urmare a faptului că au fost găsite cantități mari de materiale pirotehnice la meciurile recente, transmite Ziare.com.

Fanii lui Rapid București au protestat la partida cu Farul Constanța de miercuri seară din Cupa României, iar la demersul lor s-au alăturat și fotbaliștii echipei, care au refuzat să joace în primele secunde ale meciului. Gestul giuleștenilor nu este unul singular, în condițiile în care mai multe peluze mari din țară au contestat noile controale de la intrarea pe stadioane. Suporterii reclamă, printre altele, că forțele de ordine îi fotografiază cu buletinele lângă față.

Ce spune Jandarmeria despre controalele contestate de ultrași

„Regulile de acces au fost stabilite strict în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare și au constat în efectuarea controlului corporal preventiv, respectiv prezentarea documentelor de acces și a celor de identitate premergător pătrunderii în baza sportivă.

Sub un alt aspect, trebuie reținut faptul că pe durata meciurilor de fotbal anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces și au avut loc acțiuni de tulburare a ordinii publice, situații care au impus luarea unor măsuri de securitate sporite de către forțele de ordine pentru desfășurarea jocului sportiv în condiții de deplină siguranță și cu protecția tuturor participanților.

De asemenea, reamintim faptul că înaintea debutului a două meciuri de fotbal anterioare, pe timpul controlului specific al arenei sportive, au fost depistate mari cantități de materiale pirotehnice ascunse în stadion, ceea ce ne indica intenția grupurilor de suporteri de a comite fapte antisociale prin folosirea acestora. Subliniem faptul că astfel de acțiuni generează riscuri deosebite de vătămare corporală a suporterilor și a forțelor de ordine”, se arată în comunicatul Jandarmeriei.

Jandarmii au invocat prevederile Legii nr. 550 din 2004 și a mai spus că „astfel de măsuri de verificare și control au fost luate în contextul mai multor partide de fotbal catalogate cu grad mediu sau ridicat de risc și desfășurate în ultima vreme”.

Urmăriți B1TV.ro și pe