Măștile din pandemie îi afectează contractul cu saudiții? Pițurcă, arbitrat de DNA

Măștile din pandemie îi afectează contractul cu saudiții? Pițurcă, arbitrat de DNA
Victor Pițurcă

Pentru Victor Pițurcă (66 ani) – reținut recent de procurorii DNA într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei de Covid-19 – noul an nu începe fericit: ancheta vine chiar într-un moment  în care agenții săi negociau cu un club din Arabia Saudită.

Cel supranumit „Satana” mai antrenase în două rânduri în Golf, pe Al Itiihad Jeddah, unul dintre cluburile importante ale campionatului saudit – relatează sport.ro.

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă

Cel mai probabil, este vorba de Al Adalah FC, care caută cu disperare un antrenor european cu experiență care să o ajute să rămână în prima ligă, menționează sursa citată, referindu-se la faptul că, potrivit surselor saudite, clubul ar fi dispus să plătească un salariu de peste 1 milioane de dolari până în vară, dar și să accepte o clauză de performanță pentru salvarea de la retrogradare în valoare de încă un milion de dolari.

Al Adalah FC caută soluții pentru banca tehnică în fotbalul european, președintele Abdulaziz Al-Mudhey fiind dezamăgit de jocul echipei în mandatul slovacului Martin Sevela.

Echipa ocupă locul 15 în clasament, cu 9 puncte acumulate în 14 etape, având sub ea în clasament doar pe Al Batin (3p).

E oficial: Victor Pițurcă și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate Ministerului Apărării

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a venit, luni după-amiază, cu un comunicat oficial în dosarul în care au fost reținuți Victor Pițurcă, fost selecționer al echipei naționale de fotbal, și Gabriel Țuțu, șeful Romarm.

Procurorii susțin că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore în cazul lui Gabriel Țuțu, directorul Romarm, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual. Pițurcă, pomenit în comunicat doar ca „persoană fizică”, e suspectat de cumpărare de influență.Faptele de care sunt acuzați Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu
Anchetatorii susțin că, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, Țuțu Gabriel ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania Romarm, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

DNA susține că Romarm a fost astfel prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei

De asemenea, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate introducerea într-un circuit comercial de livrare măști neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului. În plus, el a cerut efectuarea unor plăți către acesta, respectiv 40% din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță.

În schimb, Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din Ministerul Apărării și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția produselor respective și să achite la timp facturile.

În acest context, susțin procurorii, șeful Romarm ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe