Eduard Novak a eliminat expresia „toate inimile României” din mesajul de felicitare în maghiară pentru David Popovici. Cum s-a apărat ministrul Sportului: „Nu eu postez, nu eu traduc”

Eduard Novak a eliminat expresia „toate inimile României” din mesajul de felicitare în maghiară pentru David Popovici. Cum s-a apărat ministrul Sportului: „Nu eu postez, nu eu traduc”
Foto: Eduard Novak / Facebook

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a ținut să se alăture și el valului de figuri publice care l-au lăudat pe David Popovici pentru performanța istorică de la Budapesta, însă urarea transmisă în maghiară de oficialul nominalizat în funcție de UDMR a arătat ușor diferit de cea în română.

Mai exact, în mesajul transmis în limba română apărea expresia „toate inimile României au bătut azi în pieptul lui și i-au dat putere”, formularea nu s-a mai regăsit și în maghiară, acolo unde a preferat să scrie „toate gândurile noastre i-au dat putere astăzi”.

David Popovici a devenit luni primul român care cucerește aurul mondial într-o probă masculină de natație, o performanță pe care sportivii țării noastre o bifaseră până acum doar la feminin, prin Tamara Costache (aur la 50 m liber, la Madrid 1986) și Diana Mocanu (aur la 200 m liber, la Fukuoka 2021). În vârstă de doar 17 ani, înotătorul s-a calificat marți în semifinale și la 100 m liber.

De la preluarea mandatului, Eduard Novak a fost protagonistul mai multor momente controversate. După scenele revoltătoare de la Mondialul de hochei, ministrul a fost invitat în platoul B1 TV, la „Selectiv” cu Dan Bucura, acolo unde a fost provocat să recite prima strofă din imnul României și n-a reușit să spună nici măcar un vers.

În plus, Federația Română de Hochei reclamă că, dacă în orașe ca București, Suceava, Iași, Constanța și Buzău nu s-a construit niciun patinoar, la Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc au fost construite și urmează să fie construite alte patru.

Eduard Novak, după mesajul pentru David Popovici: „Nu eu postez, nu eu traduc”

Ministrul Sportului a avut o primă reacție pe acest subiect și susține că nu el postează pe contul său oficial de Facebook, iar „maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt”.

„Nu eu postez, nu eu traduc. Cine a tradus a considerat că sună mai bine așa. Eu nu am ce comenta. Maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt. Nu mai speculați pentru că nu are sens”, a declarat Eduard Novak, la Pro Arena.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:20 - Mii de romi la concertul de muzică lăutărească organizat de Partida Romilor Pro-Europa în Capitală. Nicolae Păun: A fost parte a campaniei „Declară-ți Etnia! Asumă-ți identitatea” (FOTO)
11:02 - Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor, după retragere. Explicația unui analist militar britanic
10:55 - Ce a pățit Anca Pandrea că a ajuns de urgență la spital? Cu ce se confruntă actrița în această perioadă
10:53 - Gluma zilei spusă de Ramona Olaru la Neatza cu Răzvan și Dani: ”După weekend-ul ăsta cald trebuie să mă cumințesc…”
10:44 - Accident grav în județul Mureș: 6 victime după ce un microbuz a intrat frontal într-un cap de pod (VIDEO)
10:39 - Ciucă, bilanț la 7 luni de guvernare: „Am stabilizat criza energetică. Am avut cea mai mare creștere economică în UE, în primul trimestru din 2022” / „Integritatea și transparența”, criterii în evaluarea miniștrilor
10:22 - Danemarca: Atacatorul de 22 ani ani, care a omorât trei oameni într-un centru comercial, a spus victimelor că arma e falsă
10:20 - Fermierii din China își plătesc casele cu pepeni, usturoi și piersici
10:05 - Războiul Rusiei înseamnă pierderi de vieți și costuri uriașe pentru Ucraina. Pagubele se ridică deja la o sumă uriașă / Începe conferința pentru reconstrucția țării
10:02 - Cum se menține Monica Davidescu în formă la 49 de ani. „Am vrut să merg la estetician, dar mi-a fost prea frică”