Novak Djokovic ar putea fi interzis în Australia timp de 3 ani, după decizia guvernului de a-i anula viza pentru a doua oară. Liderul ATP ar urma să fie reținut sâmbătă, în așteptarea expulzării

Novak Djokovic ar putea fi interzis în Australia timp de 3 ani, după decizia guvernului de a-i anula viza pentru a doua oară. Liderul ATP ar urma să fie reținut sâmbătă, în așteptarea expulzării
Novak Djokovic a câștigat Australian Open de nouă ori în carieră, un record all time, fiind câștigătorul ultimelor trei ediții. Foto: Hepta.ro / DPA Images / DIEGO FEDELE

Novak Djokovic ar urma să fie reținut sâmbătă, după decizia guvernului australian de a-i anula viza pentru a doua oară. Liderul mondial din tenisul masculin ar urma să fie expulzat și să primească o interdicție de a mai intra în Australia pe o perioadă de trei ani, însă avocații sârbului au anunțat deja că vor face apel, transmite BBC.

Novak Djokovic ar putea fi interzis în Australia timp de 3 ani, conform deciziei de anulare a vizei

Decizia de anulare a vizei a fost luată de ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, care a folosit un paragraf din Legea Migrației, paragraf care stipulează că Novak Djokovic nu va mai putea să obțină viză de Australia timp de trei ani, cu excepția situațiilor când sunt afectate interesele Australiei, explică Al Jazeera.

„Astăzi mi-am exercitat atribuțiile… pentru a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic, din motive de sănătate și ordine publică, pe temeiul că a fost în interesul public să fac acest lucru”, a spus ministrul australian al imigrației

Guvernul australian, spune Alex Hawke, „este ferm angajat să protejeze frontierele Australiei, în special în ceea ce privește pandemia de COVID-19”.

Avocații liderului ATP vor face apel. De altfel, tot printr-un apel reușiseră să blocheze și decizia inițială de anulare a vizei.

Premierul Australiei, Scott Morrison, a salutat decizia ministrului și susține că țara a atins una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate COVID-19 din lume, are una dintre cele mai puternice economii, dar și una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare.

„Australienii au făcut multe sacrificii în timpul pandemiei și pe bună dreptate se așteaptă ca rezultatele sacrificiilor să fie protejate”, a subliniat Scott Morrison. „Asta face ministrul prin acțiunea pe care o întreprinde astăzi”, a continuat oficialul australian.

După decizia luată vineri de ministrul Alex Hawke, avocații lui Novak Djokovic s-au prezentat în instanță pentru a preveni expulzarea sârbului, în încercarea sa de a rămâne în țară cu toate că nu este vaccinat împotriva COVID-19. Aceștia au cerut judecătorilor să îi permită liderului ATP să stea în libertate cât timp se judecă speța.

„Suntem foarte presați de timp”, a declarat avocatul Nick Wood, cu trei zile înainte de debutul Australian Open, unde Novak Djokovic este campionul en-titre, fiind câștigătorul ultimelor trei ediții. Sârbul a câștigat turneul de Grand Slam de la Antipozi de nouă ori în carieră, un record all time.