„Novak l-a premiat pe Novak”. Ministerul Sportului i-a dat lui Eduard Novak o rentă viageră maximă, plasându-l la același nivel cu sportivi legendari ca Nadia Comăneci și Ivan Patazaichin. SNST, acuzații grave

„Novak l-a premiat pe Novak”. Ministerul Sportului i-a dat lui Eduard Novak o rentă viageră maximă, plasându-l la același nivel cu sportivi legendari ca Nadia Comăneci și Ivan Patazaichin. SNST, acuzații grave
Foto: Eduard Novak / Facebook

Ministrul Sportului, Eduard Novak, este acuzat de Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) că „a blocat premierile pentru rezultate sportive în timp ce pentru el se aprobă imediat toate premierile, la cel mai mare nivel, și se alocă fonduri substanțiale pentru toate solicitările pe care le face”.

„În urma articolului de ieri, despre banii primiți (cu prioritate) de Eduard Novak, ca premiu de la Ministerul Sportului,  SNST a primit noi informații despre premiile, avantajele și bugetele din bani publici, de care se bucură ministrul Sportului. Mai mulți oameni din sport, antrenori și sportivi de performanță, salariați din minister, federații și cluburi sportive, reclamă faptul că actualul ministru a blocat premierile pentru rezultatele sportive în timp ce pentru el se aprobă imediat toate premierile, la cel mai mare nivel, și se alocă fonduri substanțiale pentru toate solicitările pe care le face”, se arată în comunicatul SNST.

Ministerul Sportului i-a dat lui Eduard Novak o rentă viageră maximă

Potrivit SNST, Eduard Novak a obținut rapid o rentă viageră maximă – altfel spus, Ministerul Sportului, condus de Eduard Novak, l-a încadrat pe sportivul Eduard Novak în grupa maximă de performanță, alături de sportivi români legendari ca Nadia Comăneci sau Ivan Patazaichin.

„După ce inițial a spus că se mai gândește dacă se retrage din activitatea de sportiv paralimpic, Novak și-a depus dosarul la Ministerul Sportului și a obținut rapid o rentă viageră maximă; ministrul Sportului(!) i-a aprobat imediat cererea și fondurile au fost alocate instantaneu: Novak Carol Eduard primește lunar o rentă viageră de 16.635 de lei. Această sumă se acordă doar celor mai titrați dintre sportivii României, atât primesc campionii cu cele mai multe medalii la campionatele mondiale şi europene de seniori, probe olimpice. Ministerul Sportului, condus de ministrul Eduard Novak, l-a încadrat pe sportivul Eduard Novak în grupa maximă de performanță, alături de Nadia Comăneci (gimnastică), Ivan Patzaichin (canoe), Elisabeta Lipă (canotaj) sau Gabriela Szabo (atletism)”, a explicat SNST.

De la începutul mandatului, Eduard Novak s-a remarcat drept unul dintre cei mai controversați miniștri ai guvernului de coaliție, fie că vorbim despre declarațiile controversate la adresa campionilor români, despre ordinul care amenința să arunce în aer fotbalul românesc, despre episodul cu intonarea imnului sau despre scandalurile legate de așa-zisul ținut secuiesc.

„Eduard Novak a fost interesat întotdeauna numai de el, niciodată de cei din jur, nu s-a gândit la cei din echipă, numai la el. Așa s-a întâmplat și în februarie 2020, pe vremea când era președintele Federației Române de Ciclism. Atunci s-a premiat singur cu 75.000 de euro! Dar în același an, a blocat ilegal majorarea salariilor angajaților din FR Ciclism, contrar Legii nr.156 din 2020, care prevedea creșterea salariilor și pentru cei din federațiile sportive. Adică pentru el erau bani, și-a dat 75.000E din bugetul federației, dar pentru salariați, colegii lui, pentru cei care au salarii minime, nu a vrut să dea nici ceea ce ar fi fost obligat prin lege. La sfârșitul aceluiași an, 2020, Eduard Novak a fost numit în funcția de ministru al Sportului, de unde obține un venit lunar de 14.200 de lei conform declarației sale de avere – document”, mai spune SNST.

„SNST solicită înființarea unei comisii la nivelul Ministerului Sportului care să verifice legalitatea tuturor situațiilor sesizate public cu privire la acordarea premierilor și nivelul acestora. De asemenea, cerem verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate până la această data și asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale. Este nevoie de răspunsuri și cu privire la blocarea premierilor pentru rezultatele sportive”, a adăugat SNST.

„Solicităm urgentarea deblocării bugetelor necesare pentru plata tuturor restanțelor înregistrate; avem în vedere și declarațiile publice prin care s-a anunțat că Sportul a primit buget record pentru anul 2022. Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minster sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor”, se mai arată în același comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe