A fost dezvăluită macheta memorialului dedicat lui Ivan Patzaichin, care va fi amplasat pe faleza din Tulcea

A fost dezvăluită macheta memorialului dedicat lui Ivan Patzaichin, care va fi amplasat pe faleza din Tulcea
Sursa Foto: Facebook/Consiliul Județean Tulcea

Cu ocazia deschiderii oficiale a Festivalului Ivan Patzaichin, luni, a fost prezentată macheta memorialului dedicat lui Ivan Patzaichin, care va fi amplasat pe faleza din Tulcea.

La deschiderea festivalului, Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, a prezentat macheta proiectului Ansamblului „Ivan Patzaichin” ce va fi amplasat în 2023 pe Faleza Ivan Patzaichin.

Macheta ansamblului dedicat lui Ivan Patzaichin, disponibilă publicului

La eveniment au luat parte Ivona Potzaichin-Rusu, care a preluat responsabilitatea conducerii Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, președintele Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea și primarul Tulceai, Ștefan Ilie.

„Astăzi se împlinește un an de când tata nu mai este aici, deși cred că și în această seară, și în serile ce vor urma, va fi alături de noi, se va bucura cu noi în caravana pe care o vom face către Mila 23, începând de mâine, se va bucura alături de noi vineri și sâmbătă, din nou, aici, pe faleză. Știu că tata a inspirat foarte mulți oameni și aș putea spune că a fost un țel al lui – să inspire oameni.

Prin puterea propriului exemplu, el a considerat că oamenii vor aprecia mai multe lucruri, dintre care pe primul loc întotdeauna s-au aflat Tulcea, Delta și sportul. A promovat, a învățat oamenii, a încercat întotdeauna să inspire și cred că a reușit. Sper că acolo, în interiorul sufletului dumneavoastră, fiecare să vă amintiți cu plăcere de ceea ce a făcut tata pentru Tulcea, pentru Deltă și să fiți alături de noi în continuare și azi, și mâine, și toată săptămâna, și peste un an, și peste doi, și peste 10, până nu vom mai putea să fim nici noi aici, dar vor fi alții în locul nostru“, a declarat Ivona Potzaichin-Rusu.

De asemena, dorința inițiatorilor pentru capătul de faleză dinspre Hotelul Delta este ca acesta să devină „un spațiu dedicat lui Ivan, dar și un spațiu funcțional, nu doar simbolic, un loc de unde iubitorii de deltă care vor să o descopere dintr-o barcă cu vâsle, un caiac, sau o canoe, canotcă, să-și dea întâlnire la Ivan, un punct de plecare spre Delta Dunării“.

Memorialul este un efort colaborativ, realizat de cinci artişti care îl cunoşteau şi apreciau pe marele Ivan – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah – şi va fi amplasat într-un spaţiu administrat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea. Macheta monumentului va fi disponibilă, pe toată durata festivalului, la Muzeul de Artă Tulcea.

Urmăriți B1TV.ro și pe