Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 6.000 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc

Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 6.000 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc
Foto simbol: Pixabay

Orașul cel mai mare din România se află în Județul Suceava și se întinde pe 594 kilometri pătrați, având  o suprafață de două ori mai mare decât Capitala țării.

Bucureștiul se extinde pe 228 kilometrim păstrați, însă Este cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării, iar populația este de aproape 2 milioane de locuitori.

Cel mai mare oraș din România

Orașul cel mai mare din România este Broșteni. Orașul suceavean se întinde pe 594 kilometri pătrați și are o suprafață de două ori mai mare decât București. Capitala țării se extinde pe 228 kilometrim păstrați, însă populația este de aproape 2 milioane de locuitori, conform businessmagazin.ro

Broșteni este un oraș în județul Suceava, format din localitățile componente Broșteni , Hăleasa, Lungeni și Neagra.  La recensământul din anul 2011, localitatea avea o populație de 5.506 locuitori, fiind al paisprezecelea centru urban ca mărime al județului. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004, împreună cu alte 7 localități din județul Suceava.

Orașul este poziționat în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Neamț și Harghita, pe valea râului Bistrița. Localitatea este tranzitată de șoseaua DN 17B Vatra Dornei – Piatra Neamț și nu este racordată la sistemul național de căi ferate.

Broșteni este o localitate tipica de munte, elementele urbane simțindu-se doar în centrul localității, datorită complexului de blocuri de locuințe construite pentru personalul angajat în fostele mine din zonă.

Cele mai mari orașe din România ca suprafață

Cel de-al doilea oraș ca suprafață din țară este orașul Vișeu de Sus, situat în județul Maramureș. Suprafața acestuia este de 443,06 kilometri pătrați.

Al treilea oraș ca suprafață din țară este situat tot în Maramureș. Acesta este Borșa și are o suprafață de 424,12 kilometri pătrați.

Alte orașe mari ca suprafață, din țara noastră, sunt următoarele:

  1. orașul Săcele – județul Brașov – are o suprafață de 594.66 km2
  2. orașul Petrila- Județul Hunedoara – are o suprafață de 308.68 km2
  3. orașul Tismana – din județul Gorj – are o suprafață de 307.79 km2
  4. orașul Cisnădie – din județul Sibiu – are o suprafață de 277.13 km2
  5. orașul Brașov – din județul Brașov – are o suprafață de 267.32 km2
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina