CORONAVIRUS | Focar de COVID-19 la un centrul social din Huși. Instituția a fost plasată în carantină

CORONAVIRUS | Focar de COVID-19 la un centrul social din Huși. Instituția a fost plasată în carantină
Foto: Inquam Photos / George Călin

Un focar de coronavirus a apărut la Centrul de Abilitare şi Reabilitare pentru Persoana Adultă cu Dizabilităţi din municipiul Huşi. 76 de angajați și beneficiari ai centrului au fost testați pozitiv cu COVID-19, astfel că, sâmbătă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a decis plasarea în carantină a instituției, informează Agerpres.

Zeci de angajați și beneficiari ai unui centru social din Huși, testați pozitiv cu COVID-19

Totul a început pe 1 august, atunci când o persoană internată în Centrul din Huși a început să aibă simptome specifice infecției cu noul coronavirus. Persoana în cauză a fost testată pozitiv cu COVID-19 iar o zi mai târziu a decedat. În aceste condiții, autoritățile au demarat o anchetă epidemiologică, în cadrul căreia au fost testați 136 de angajați și beneficiari. Rezultatele au scos la iveală faptul că 76 dintre aceștia sunt contaminați cu noul coronavirus.

„Persoanele depistate pozitive beneficiari şi angajaţi, vor rămâne în centru. Ele vor fi evaluate clinic de medicul infecţionist şi medicul pneumolog de la Spitalul Municipal ‘Dimitrie Castroian’ Huşi, precum şi de medicul de familie care are pe listele de capitaţie beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă şi se va decide care persoane necesită internare în Spitalul Municipal de Urgenţă ‘Elena Beldiman’ Bârlad – spital suport COVID-19. Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori şi vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie”, au transmis reprezentanții Prefecturii Vaslui, cu precizarea că atât beneficiarii testați pozitiv, cât și cei cu rezultate negative vor fi izolați și vor primi îngrijirile necesare.

De asemenea, ancheta epidemiologică în acest caz continuă, fiind extinsă și la membrii familiilor angajaților Centrului din Huși.

Potrivit datelor din raportarea transmisă sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică, în județul Vaslui au fost confirmate, până acum, 864 de cazuri de coronavirus, dintre care 33 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie în spațiile publice deschise din Vaslui

Totodată, Vaslui este unul dintre județele în care autoritățile locale au instituit obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile publice deschise, aglomerate. Regula se aplică începând din data de 4 august.

Astfel, pe teritoriul județului, toate persoanele de peste 5 ani trebuie să poarte masca de protecție în spații ca pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane, etc), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi.

De asemenea, pentru a limita răspândirea nouluicoronavirus, autoritățile din Vaslui au luat hotărârea închiderii teraselor în intervalul orar 23.00 – 6.00, iar în afara acestui interval, operatorii economici au obligația de a limita numărul de clienți la numărul de scaune și de a lua măsuri pentru a opri activitățile ce presupun interacțiunea fizică între aceștia.

România a depășit pragul de 60.000 de cazuri de coronavirus

De la debutul pandemiei și până în prezent, pe teritoriul României, au fost confirmate 60.623 de cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus. De asemenea,29.872 de pacienți au fost declarați vindecați și 6.204 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Bilanțul total al deceselor, la nivel național, a ajuns la2.659, în ultimul interval de 24 de ore pierzându-și viața21 bărbați și 22 femei.