O statuie dintr-un local din Cluj a creat controverse: ce a postat un turist pe rețelele de socializare

O statuie dintr-un local din Cluj a creat controverse: ce a postat un turist pe rețelele de socializare
O statuie dintr-un local din Cluj a creat controverse: ce a postat un turist pe rețelele de socializare. Foto: Facebook

Un turist străin și-a exprimat indignarea la vederea statuii amplasate în interiorul unui cunoscut local din centrul Clujului.

Britanicul consideră că statuia respectivă este degradantă pentru persoanele de culoare.

O statuie dintr-un local din Cluj a creat controverse

O statuie care înfățișează un majordom de culoare, postată la intrarea într-un cunoscut restaurant din centrul Clujului, l-a deranjat foarte mult pe Nick Date. „Credeți că acest lucru e acceptabil?”, a întrebat el, într-o postare pe Facebook, arătând cu degetul spre localul cu pricina.

A continuat la fel de indignat, acuzându-i pe cei care nu au văzut în statuie un sclav de culoare din perioada în care în Statele Unite ale Americii nu era interzisă sclavia.

„M-am săturat să aud aici argumente de genul «ei bine, am fost iobagii altora și nu am avut nimic de-a face cu colonialismul sau comerțul transatlantic cu sclavi, deci nu trebuie să fim sensibili la urmașii victimelor». Dacă această statuie ar fi într-un orășel din mijlocul pustietății, unde niciun străin (cu atât mai puțin o persoană cu origine africană) nu ar fi văzut-o vreodată, nu m-aș fi deranjat să scriu această postare. N-ar mai fi în regulă dacă ar fi acolo, dar de ce să publici asta?

Cert este că aceasta este expusă la intrarea într-un bar popular din piața principală a Clujului. Cluj-Napoca are aproximativ 80.000-85.000 de studenți (în funcție de sursa alegeți), iar o bună parte dintre ei sunt străini. Acest lucru este valabil în special în domeniul medicinei. Și să nu uităm că o jumătate de milion de turiști străini care vizitează orașul în fiecare an”, a adăugat el, potrivit Adevărul.

A adăugat totuși la final că nu crede că patronii sau personalul localului, ori poporul român în ansamblu, ar fi rasiști și a caracterizat Clujul ca un „oraș progresist”, motiv pentru care îi vine și mai greu să înțeleagă cum o asemenea statuie tronează într-un local.

Internauții nu au întârziat să comenteze

Comentariile nu au întârziat. Un alt străin l-a întrebat direct: „Era acceptabil dacă era alb?”, iar altcineva a parat: „Am văzut o mulțime de versiuni albe în străinătate!”

„Ești jenant că cauți scandal acolo unde nu e. Copiii negri nu au fost niciodată sclavi în România. Au fost în țara ta, în Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, SUA etc”, a intervenit altcineva.

„Românii nu au avut NICIODATĂ sclavi de culoare. Tu și SUA ați avut de sute de ani”, a adăugat altul. „Mai bine ați tăcea și nu ați face scandal unde nu este cazul. Nesimțitul ăsta, care ne mănâncă pâinea de ani de zile, ne face rasiști în timp ce înaintașii săi au măcelărit milioane de oameni în lumea întreagă. Noi românii din Transilvania am avut la fel de puține drepturi ca și sclavii lor, sub ocupația austro-ungară”, a mai afirmat cineva.

Au existat însă și voci acuzatoare. „Cum te simți în legătură cu asta? Prima impresie sugerează că este de prost gust ca localul să folosească ceea ce pare a fi o reprezentare a unui «angajat casnic», al unei persoane albe bogate și privilegiate din vremuri trecute. Apoi am început să mă gândesc cum ar fi fost, dacă ar fi o figură albă… Cum mi-ar schimba asta părerea?

Apoi am început să cred că, dacă statueta ar fi albă, oamenii ar putea simți că reprezintă un serviciu de înaltă calitate. Cu toate acestea cred că este de prost gust și transmite clar un mesaj greșit… România mai are multe de învățat despre anumite mesaje acceptabile din punct de vedere social… indiferent dacă sunt scrise sau nescrise… dar, totuși, e interesant de ce mesajul poate fi interpretat atât de diferit”, a spus un cetățean britanic stabilit de mai mulți ani la Cluj.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`