Restricții în Timișoara și Sibiu, după ce rata de infectare cu COVID-19 a trecut de 3 la 1000 de locuitori. Masca devine obligatorie în spațiile deschise

Restricții în Timișoara și Sibiu, după ce rata de infectare cu COVID-19 a trecut de 3 la 1000 de locuitori. Masca devine obligatorie în spațiile deschise
foto: Pixabay

Noi restricții în Timișoara și Sibiu, unde rata de infectare cu COVID-19 a depăşit 3 la 1.000 de locuitori. Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă se întrunesc vineri să adopte măsurile necesare gestionării pandemiei în perioada următoare, însă prefectul Liliana Oneţ a vorbit deja despre limitările care li se vor impune timișorenilor.

Scenariu roșuîn Sibiu

Situația nu este mai ușoară nici înmunicipiul Sibiu, unde, vineri, indicele a atins 3,24 cazuri la mia de locuitori. Și aici se pregătesc restricții. În ultimele 14 zile s-au înregistrat 555 cazuri, în afara focarelor.

La ora 14.00 a început ședința CJSU, în care se vor stabili noile interdicții.

Autoritățile din Sibiu au anunțat deja că unităţile de învăţământvortrece la cursuri exclusiv online, de luni, 26 octombrie.

În total, 19 localităţi din judeţ au trecut de 3 cazuri la mia de locuitori, cea mai mare rată de infectare fiind în Apoldu de Jos, unde este 10,64.

Lista restricțiilor care se impun, odată cu depășirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 3 la mia de locuitori

  • Școlile intră în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că vor susținecursuri exclusiv online
  • Masca devine obligatorie şi în aer liber
  • Restaurantele se închid
  • Oamenii sunt sfătuiți să evite deplăsările și zonele aglomerate

Liliana Oneţ, prefectul de Timiș, face apel la cetățeni să nu se abată de la măsurile de siguranță și nu își pună sănătatea în pericol, în condițiile în care spitalele sunt pline.

„Vor urma restricţii pentru următoarele 14 zile, acestea având ca scop limitarea răspândirii bolii. Ştiu că nu va fi uşor, dar avem obligaţia să respectăm legea şi să protejăm sănătatea şi viaţa tuturor timişorenilor. Spitalele care tratează pacienţi COVID din judeţul Timiş sunt peste 90% pline, iar la ATI sunt foarte puţine locuri. Vă rog să faceţi tot posibilul să vă protejaţi şi să îi apăraţi şi pe cei din jurul vostru. Vă rog să respectaţi toate prevederile legale, să păstraţi normele de distanţare sanitară şi pe cele de igienă. Respectați regulile de distanțare socială în cadrul întâlnirilor familiale și limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă! De asemenea vă rog să renunţaţi la deplasări, dacă nu sunt absolut necesare, să evitaţi zonele aglomerate, să limitaţi contactul cu alte persoane, pentru că oricine dintre noi poate fi infectat, asimptomatic, şi să transmită virusul. Sănătatea şi viaţa fiecăruia sunt foarte importante şi numai respectând regulile ne putem proteja şi, implicit, să reducem rata infectărior la nivelul judeţului Timiş! ”, a fost apelul prefectului de Timiş, citează adevărul.ro.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)